Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preluarea diviziei de telefoane a Nokia de catre Microsoft a fost aprobata de CE

Preluarea diviziei de telefoane a Nokia de catre Microsoft a fost aprobata de CE


Comisia Europeana a aprobat preluarea diviziei de telefoane a Nokia de catre Microsoft, dupa ce a concluzionat ca aceasta tranzactie nu pune in pericol concurenta de pe piata.

Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia nu ar ridica probleme de concurenta, in special pentru ca exista suprapuneri "modeste" intre activitatile partilor, fiind putin probabil ca aceasta tranzactie sa duca la excluderea de concurenti din piata.

Tranzactia a fost aprobata si de autoritatile americane

Anuntul facut de CE, la cateva zile dupa ce si autoritatile americane si-au dat acordul, face ca vanzarea diviziei mobile Nokia sa devina oficiala.

"In 2012, aproape 700 milioane de smartphone si 162 de milioane de tablete au fost vandute pe piata mondiala. Comisia a evaluat efectele acestei tranzactii asupra concurentei in domeniul dispozitivelor mobile inteligente (inclusiv smartphone-uri si tablete) si a constatat ca efectul este minim, iar competitorii puternici, cum ar fi Samsung si Apple, vor continua sa concureze cu entitatea rezultata in urma fuziunii", a adaugat CE.

De asemenea, comisia apreciaza ca nu extista nicio amenintare pe piata, deoarece cota Microsoft pe segmentul sistemelor de operare pentru mobile este "limitat". De asemenea, Microsoft va trebui, in continuare, sa se bazeze pe furnizorii terti de componente pentru terminale pentru a concura cu Android si Apple.

Valoarea tranzactiei depaseste 5,5 miliarde de euro

Microsoft va plati 5,44 miliarde de euro pentu divizia de telefoane mobile a Nokia.Tranzactia a fost apropbata in noiembrie de peste 99% dintre actionarii Nokia, reuniti la Helsinki.

Dupa aceasta tranzactie, Nokia se va concentra pe divizia de echipamente pentru retele mobile si pe servicii de navigatie si geolocatie.

Divizia de telefoane mobile este pe pierdere de cativa ani, dupa prabusirea vanzarilor in urma ascensiunii Apple, Samsung Electronics si Google, companii care domina acum piata smartphone-urilor.

Telefoanele mobile au adus renume mondial grupului finlandez, iar vanzarea diviziei reprezinta cea mai importanta decizie strategica luata de Nokia in ultimii 20 de ani.
Acordul de vanzare cu Microsoft a fost semnat in luna septembrie, dupa ce Nokia si-a pierdut relevanta pe piata smartphone-urilor, in lipsa unui raspuns credibil la iPhone, lansat in 2007 de Apple.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1346 ori