Povestea fondatorului Alibaba: 10 lucruri despre Jack Ma, al 36-lea miliardar al lumii

Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 14:39
2258 citiri
Povestea fondatorului Alibaba: 10 lucruri despre Jack Ma, al 36-lea miliardar al lumii
Jack Ma. Sursa foto: Reuters

Jack Ma, fondatorul Alibaba, este acum cel mai bogat chinez si ocupa locul 36 in topul Forbes al miliardarilor lumii, dupa ce compania chineza a intrat cu o suma record pe bursa de la New York, dupa ce a inceput ca un profesor de engleza cu un salariu infim.

In timpul unei calatorie in Seattle in 1995, Jack Ma a stat la familia unui prieten si astfel a cunoscut ceea ce toata lumea numea "World Wide Web". A cautat atunci cuvantul "bere" online si a vazut ca niciun rezultat nu eraa din China. La intoarcerea in tara a hotarat sa schimbe acest lucru - mai intai cu un website denumit "China Pages" si mai tarziu cu Alibaba, conform Mediafax.

Ma nu era un elev extrem de bun. Nu se pricepea la matematica si a picat de doua ori examenul de admitere la universitatea pe care mai tarziu avea sa o descrie drept cea mai proasta din orasul natal, relateaza Mashable. Totusi, a dezvoltat o pasiune pentru limba engleza de la o varsta frageda si o practica mergand pe bicicleta timp de 40 de minute spre un hotel unde putea conversa cu straini. A fost intr-un final acceptat la o universitate unde a studiat ca sa devina profesor de engleza.

Jack Ma a fondat Alibaba in 1999

Cu 15 ani in urma, Ma a strans un grup de prieteni in apartamentul sau cu o singura camera si a pus bazele pentru Alibaba, un serviciu care avea sa ajute micile afaceri din China sa foloseasca internetul pentru a se conecta la pietele din toata lumea. Alibaba este acum cel mai mare serviciu de e-commerce din China, o tara cu mai mult de 600 de milioane de utilizatori de internet.

Intr-un interviu recent, Ma a citat personajul interpretat de Tom Hanks drept un model, fiind de parere ca triumflul lui Gump in fata greutatilor l-a inspirat de zeci de ori.

"Eroul meu este Forrest Gump - chiar imi place! Am vazut filmul de zece ori. De fiecare data cand ma frustreaza ceva ma uit la film", a spus el

El s-a concentrat pe competitia cu Silicon Valley

"De cand lucram la China Pages spuneam intruna ca rivalii nostri nu sunt website-uri interne, ci internationale", spunea Ma in 1999, in prezentarea originala a companiei Alibaba catre angajatii sai. "Competitorii nostri nu sunt in China, ci in Silicon Valley din America... Trebuie sa preluam spiritul muncitor din Silicon Valley".

Ca sa indeplineasca aceasta viziune, Ma a vandut Alibaba drept companie globala si nu s-a sfiit niciodata sa infrunte competitori mai cunoscuti si cu mai multe fonduri. "Daca cei de la eBay sunt rechinii din ocean, noi suntem crocodilii din raul Yangtze", a spus Jack Ma cand a blocat expansiunea gigantului american in compania chineza.

Ma nu este programator si nu e foarte priceput la tehnologia

Desi a pus bazele uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, Jack Ma nu este un expert in tehnologie, dupa cum recunoaste chiar el.

"Am fost pregatit ca sa devin un profesor de liceu. Nu stiu nimic despre tehnologie", a declarat el intr-un interviu. "Singurul fel in care stiu sa folosesc computerul e ca sa trimit si sa primesc mailuri si sa navighez pe internet".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Jack Ma, #Alibaba fondator , #Companii IT