Oracle vs. Google, proces cu mize mari. Cine a castigat?

Marti, 08 Mai 2012, ora 12:32
1819 citiri
Oracle vs. Google, proces cu mize mari. Cine a castigat?

Intr-un proces intentat de Oracle impotriva Google, in care compania este acuzata ca a incalcat drepturile de autor asupra limbajului de programare Java, verdictul partial a fost dat in favoarea Oracle. Dar cine a castigat de fapt?

Un juriu din California a dat un verdict partial in favoarea Oracle, considerand ca Google a incalcat drepturile de autor in ceea ce priveste utilizarea limbajului de programare Java in sisteme de operare Android, scrie eweek.com.

Cu toate acestea, rezultatul a fost probabil, bun pentru ambele parti, intrucat verdictul nu raspunde la o parte din problemele cheie.

Miza reala a procesului: sistemul Java, suspus reglementarilor juridice

Desi Oracle a castigat procesul, juriul a constat ca Google nu a incalcat decat noua linii de cod.

In acest proces, cel mai important aspect pus la bataie este API (interfata destinata programarii aplicatiilor)este supusa reglementarilor proprietatii intelectuale.

Hotararea in acest caz ar putea determina o revolutie in domeniul industriei software. O serie de alte companii precum Microsoft, Motorola, Apple, Samsung si multe altele sunt implicate in procese pe rol care au ca obiect brevetele detinute pe diverse tehnologii, in special pe tehnologii legate de telefoanele mobile. O decizie privind posibilitatea de a copia API-ul, ar putea duce la val de noi litigii pe aceasta tema.

Cat a castigat de fapt Oracle?

Potrivit verdictului partial, Google a incalcat structura si organizarea Java API 37, prin utilizarea acestora in sistemul Android.

Potrivit verdictului, Oracle va primi daune statutare de 200.000 de dolari, mult mai putin decat suma solicitata initial de avocatii companiei de un miliard de dolari.

"Decizia pare totusi sa defavorizeze Oracle. Este o decizie controversata: pe de o parte, Oracle castiga pe fond, dar pierde in a determina Google sa modifice codul sau sa plateasca rascumparari financiare mari. Oracle a avut castig de imagine din acest verdict, consolidandu-si pozitia de companie care urmareste sa aduca sisteme inovatoare pe piata. Totusi, acesta imagine poate determina investitorii sa nu aleaga compania sau Java intrucat nu constituie o investitie pe termen lung", este de parere John Rymer, analist Forrester Research.

Cat ar fi putut castiga Oracle

Pentru a obtine suma totala din daune, Oracle ar fi trebuit sa dovedeasca faptul ca Google a furat Java. Iar utilizarea corecta este un element cheie in acest caz. Doctrina utilizarii corecte ar fi dovedit ca Google a copiat in mod voit tehnologia Oracle si prin urmare, a incalcat intentionat drepturile de autor si brevetele. Oracle, in acest caz, ar fi avut sase sa obtina daune de trei ori mai mari decat cele deja obtinute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#proces Oracle Google, #sistem Java proces Oracle, #sistem Java proces Google , #Companii IT