Nokia pierde lunar 300 de milioane de euro

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:56
1346 citiri
Nokia pierde lunar 300 de milioane de euro

Nokia este in pierdere si consuma lunar aproximativ 300 milioane de dolari din rezervele de numerar acumulate in 14 ani de dominatie a pietei telefoanelor mobile.

Impactul aparitiei smartphone-ului cu ecran tactil, fara taste, devenit standard dupa lansarea iPhone-ului in 2007, se dovedeste a fi mai greu de suportat pentru Nokia decat destramarea Uniunii Sovietice.

Caderea URSS, la acea data unul dintre cei mai mari clienti ai echipamentelor de telecomunicatii produse de Nokia, a cauzat probleme financiare serioase pentru compania finlandeza, insa nu a impiedicat-o sa plateasca dividende actionarilor, dupa cum reiese din registrele electronice ale producatorului de telefoane mobile, care dateaza din 1989, potrivit unei analize Bloomberg.

Compania nu a reusit sa se adapteze suficient de rapid la popularitatea castigata subit de smartphone-ul fara tastatura, care se datoreaza iPhone-ului indiferent de evolutia actuala a pietei si de preferintele fiecarui utilizator in materie de pret, specificatii hardware si sistem de operare.

Pierderile si investitiile masive necesare pentru a prinde din urma companii precum Samsung Electronics si Apple vor impiedica Nokia sa plateasca dividende pentru acest an, anticipeaza analistii contactati de Bloomberg.

Evitarea dividendelor ar putea alunga insa investitorii care doresc randament mai degraba decat performante pe termen lung, accentuand declinul actiunilor Nokia, aflate pe o panta ascendenta pentru cel de-al cincilea an consecutiv, timp in care a pierdut aproximativ 90% din capitalizarea de piata.

Nokia a avut pierderi si are datorii de peste 5 miliarde de euro

Compania a anuntat disponibilizarea a 20.000 de angajati, a inchis numeroase fabrici si centre de cercetare si a vandut portofolii de patente si alte active pentru a-si putea continua activitatea.

Dividendele platite de Nokia s-au injumatatit in ultimii patru ani, la 20 de centi pe actiune pentru 2011, potrivit datelor Bloomberg. Pentru a mentine acest dividend si in 2012, compania ar avea de plata 750 milioane euro.

Nokia a avut pierderi de 2,34 miliarde euro in prima jumatate a anului, iar analistii estimeaza ca grupul va ramane pe pierdere timp de inca un an si jumatate, in cel mai bun caz. Rezervele nete de numerar s-au redus la jumatate in ultimii cinci ani la 4,2 miliarde euro la sfarsitul lunii iunie, si vor cobori pana la sfarsitul acestui an la sub 3 miliarde euro, estimeaza Standard & Poor's.

Totodata, compania are datorii de 5,2 miliarde euro, din care trebuie sa ramburseze 1,25 miliarde euro in februarie 2014.

Analistul Sami Sarkamies de la Nordea Bank, Helsinki, considera ca Nokia ar fi trebuit sa fi renuntat deja la plata dividendelor, din moment ce ratingul companiei este in categoria "junk" la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara.

"A fost o greseala faptul ca nu au oprit plata dividendelor in contextul situatiei dificile. Actionarii ar putea avea de suferit daca, spre exemplu, Nokia va fi nevoita sa renunte la planurile de revenire pe segmentul smartphone pentru ca nu-si va mai putea permite costurile", comenteaza analistul.

La aparitia iPhone, in 2007, Nokia controla peste jumatate din vanzarile de smartphone-uri la nivel global. In prezent, cota de piata a companiei pe smartphone este de aproximativ 6,6%, in timp ce iPhone si telefoanele Android ocupa 85% din piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Nokia criza financiara, #probleme financiare Nokia, #concedieri nokia , #Companii IT