Nici industria IT nu este imuna la criza. Investitorii se tem de rezultate dezastruoase

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 19:44
1604 citiri
Nici industria IT nu este imuna la criza. Investitorii se tem de rezultate dezastruoase

Sperantele investitorilor ca gigantii IT vor scapa neafectati de criza incep sa dispara pe masura ce furtunile economice iau cu asalt Europa, Asia si Statele Unite.

Astfel, unele dintre cele mai mari companii din SUA, precum Microsoft, IBM sau Intel, ar putea sa dezamageasca atunci cand castigurile trimestriale vor fi anuntate saptamana urmatoare, considera analistii, citati de Reuters.

De la inceputul lunii iulie si pana acum, actiunile celor trei companii au inregistrat deprecieri in mare parte din cauza anticiparii rezultatelor pe cel de-al doilea trimestru al anului.

Companiile de IT au dovedit in nenumarate randuri ca sunt mult mai rezistente decat alte companii in fata inrautatirii situatiei macroeconomice, doarece afaceristii investesc cu presupunerea ca tehnologia stimuleaza productivitatea si ii ajuta sa economiseasca bani pe termen lung. Investitorii au apreciat insa gresit gravitatea situatiei din Europa, au crezut ca evolutia pozitiva a economiei chinezesti va dura o vesnicie si au considerat ca pietele emergente vor face comenzi destul de mari, incat sa compenseze pentru scaderile din celelalte zone.

"Nu cred ca vreo companie de pe piata a anticipat incetinirea economiei la nivelul pe care o sa il vedem in a doua jumatate a anului", a spus Fred Hickey, editor la High-Tech Strategist Newsletter for investors. "Companiile nu au avut sansa sa isi ajusteze estimarile, dar o vor face", continua editorul care urmareste industria IT din anii '80.

Probleme si in Est

Sentimentul de inrautatire iminenta nu e limitat decat la Statele Unite ale Americii. Samsung Electronics, compania din Asia cu cele mai mari vanzari si lider mondial pe piata de smartphone-uri, televizoare si procesoare, a estimat un profit trimestrial record pentru perioada aprilie-iunie, de 5,9 miliarde de dolari - insa actiunile sale au pierdut o cincime din valoare din mai si pana acum din cauza comenzilor reduse de procesoare si a impactului crizei din zona euro pe vanzarile sale de televizoare si electrocasnice.

Alte companii, precum LG Electronics, din Coreea de Sud, au redus estimarile in ultimele saptamani, subliniind astfel gravitatea situatiei din sectorul IT. Actiunile Lenovo, cel de-al doilea producator de PC-uri din lume, au atins minimul ultimelor cinci luni dupa ce brokerii au redus estimarile privind evolutia companiei.

Si actiunile Sony Corp si Panasonic au avut o evolutie asemanatoare.

Singurul jucator de pe piata IT care isi pastreaza zambetul pe buze este Apple. Producatorul iPhone si iPad este unul din putinii producatori de tehnologii ale carui actiuni s-au apreciat in ultimele saptamani.

Pana acum, din ultimele opt trimestr, compania a intrecut estimarile analistilor in sapte dintre ele cu cel putin 12%. Ultimul trimestru a adus castiguri cu 22,5% peste estimarile brokerilor de pe Wall Street.

Excluzand Apple, analistii din piata se asteapta ca problemele economice sa loveasca puternic in companiile tehnologice in a doua jumatate a anului.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza industrie IT, #criza companii mari IT, #rezultate companii IT trimestrul doi , #Companii IT