Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Listarea Facebook: Premisele unui esec

Listarea Facebook: Premisele unui esec


Dupa listarea Facebook, considerata "evenimentul bursier al anului", actiunile retelei de socializare au inregistrat un declin in serie, chiar si de 30% sub pretul obtinut inainte de oferta publica initiala.

Care sunt "vinovatii" care au creat premiselele esecului unei astfel de listari? "Organizatorii au estimat gresit nivelul real al cererii, iar executia a fost un adevarat esec pentru Nasdaq", a declarat pentru Bloomberg Michael Mullaney, investitor Fiduciary Trust.

"Investitorii dau vina in special pe Morgan Staley", a adaugat Mullaney. Banca este unul dintre cei mai importanti "organizatori" dintr-o serie de 33 de institutii financiar-bancare care s-au ocupat de listarea Facebook, scrie Businessinsider.

"Ei au supraevaluat entuziasmul si au interpretat gresit cererea de pe piata", a spus Keith Witz, director de investitii pentru Fifth Third Asset Management care a cumparat actiuni Facebook.

Cronica unui posibil esec rasunator

Facebook a crescut cu 25% volumul actiunilor oferite, cu o zi inainte de listarea publica initiala, dupa ce, cu o zi inainte ridicase pretul per actiune de la 28-35 de dolari, la 34-38 de dolari actiunea.

Daca ar fi pastrat conditiile initiale, investitorii ar fi avut sanse mai mari sa vada o crestere a a valorii in prima sedinta de tranzactionare dupa listare.

Actiunile Facebook au crescut vineri cu numai 0,6%, dupa interventia Morgan Stanley pe piata pentru a preveni caderea cotatiei sub pragul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala.

Unii investitori sustin ca se simt inselati de cei care au aranjat oferta, si care ar fi antrenat artificial cererea, prin cresterea pretului si volumului actiunilor scoase pe piata in IPO.

Evolutia Facebook pe Nasdaq in prima zi de tranzactionare

Actiunile Facebook se tranzactionau luni, inainte de deschiderea bursei, la 36,76 dolari, in scadere cu 3,8% fata de inchiderea de vineri - 38,23 dolari.

Actiunile cotate pe bursa din Statele Unite pot fi tranzactionate si in afara programului obisnuit al bursei, cu o ora si jumatate inainte de deschidere, dar si dupa inchiderea sedintei.

Titurile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionate sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.

Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri de 10-50%.

Evolutia actiunilor Facebook marti

Valoarea actiunilor Facebook a scazut, din nou, marti, la deschiderea Nasdaq, declin pus pe seama reevaluarii facute de Morgan Stanley.

Actiunile Facebook au atins un minim de 31,73 de dolari, cu 7,4% mai putin decat valoarea minima inregistrata ziua precedenta.

Actiunile sunt tranzactionate cu 17,1% sub pretul obtinut la listarea publica initiala de 38 de dolari per actiune si cu 30% mai putin decat valoarea maxima de 45 de dolari per actiune, obtinuta vineri.

Titlurile Facebook au pierdut 11% din valoare la sedinta de tranzactionare de luni, cand capitalizarea a ajuns la aproape 93 miliarde de dolari, de la circa 104 miliarde de dolari la momentul listarii si la inchiderea sedintei de vineri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1550 ori