Lenovo ar putea face o oferta pentru preluarea BlackBerry

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 14:14
1697 citiri
Lenovo ar putea face o oferta pentru preluarea BlackBerry

Grupul chinez Lenovo se pregateste pentru o posibila oferta pentru preluarea integrala a producatorului canadian de smartphone-uri BlackBerry, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate situatiei.

Producatorul de PC-uri si smartphone-uri Lenovo a intrat intr-un acord de confidentialitate cu BlackBerry care ii permite sa inspecteze in detaliu situatia financiara a companiei canadiene, a afirmat una dintre surse.

Contactat de WSJ, un reprezentant al Lenovo a refuzat sa comenteze informatiile.

Un reprezentant al BlackBerry a afirmat ca firma nu are de gand sa faca vreun anunt privind procesul de evaluare a alternativelor strategice inainte de aprobarea unei eventuale tranzactii.

BlackBerry a inchiat in luna septembrie un acord preliminar de preluare in valoare de 4,7 miliarde de dolari, cu un consortiu de investitori canadieni condus de grupul de asigurari Fairfax Financial Holdings, unul dintre cei mai mari actionari ai producatorului de smartphone-uri.

Lenovo este unul dintre cei mai importanti investitori interesati sa preia compania canadiana, potrivit unor surse. In cursa s-ar afla si fondul Cerberus Capital Management, dar si cofondatorul BlackBerry Mike Lazaridis.

BlackBerry a inceput in august sa caute investitori interesati sa preia compania, dupa mai multi ani de declin odata cu ascensiunea Apple si Samsung pe piata smartphone-urilor.

Preluarea companiei de catre grupul Lenovo ar fi una dintre cele mai vizibile investitii chineze intr-o afacere din vest si va atrage cu siguranta atentia autoritatilor din Canada si Statele Unite, noteaza WSJ.

Oferta trebuie verificata de Guvern

Conform legii, orice oferta din strainatate de peste 344 milioane dolari canadieni pentru o companie din Canada trebuie avizata mai intai de guvern, care va evalua daca acordul aduce "beneficii economice nete" sau daca reprezinta un risc.

Saptamana trecuta, guvernul din Canada a respins, din considerente de securitate nationala, un contract prin care miliardarul egiptean Naguib Sawiris urma sa preia o divizie a companiei canadiene Manitoba Telecom.

Afacerile Manitoba sunt mai putin importante decat BlackBerry din punct de vedere strategic pentu guvernul canadian. Smartphone-urile BlackBerry sunt utilizate la scara larga de catre agenti si functionari publici ai guvernelor din Canada si SUA, inclusiv in cadrul Departamentului Apararii de la Washington.

In 2010, guvernul canadian a blocat o mega tranzactie de 39 miliarde de dolari prin care gigantul australian BHP Billiton a incercat sa preia producatorul de ingrasamant Potash Corp. Guvernul a invocat atunci importanta economica strategica a Potash Corp.

Lenovo a preluat in 2004 divizia producatoare de PC-uri a grupului IBM, pentru 1,25 miliarde de dolari. In prezent, Lenovo se bate cu Hewlett-Packard (SUA) pentru prima pozitie pe piata computerelor personale dupa vanzari.

In acesta vara, compania chineza Shuangui International Holdings a preluat producatorul american de carne de porc Shithfield Foods pentru 4,7 miliarde de dolari.

Lenovo produce computere personale, smartphone-uri, tablete, servere si periferice pentru computere, precum tastaturi si mausi.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Lenovo Blackberry preluare, #oferta Lenovo preluare, #vanzare Blackberry , #Companii IT