Investitorii: Vrem vanzarea RIM, producatorul de BlackBerry

Joi, 31 Mai 2012, ora 12:55
1681 citiri
Investitorii: Vrem vanzarea RIM, producatorul de BlackBerry

Investitorii companiei Research In Motion - producatorul de BlackBerry, cred ca vanzarea ar fi cea mai buna solutie pentru recuperarea banilor investiti in companie, dupa ce o serie de decizii proaste ale managementului au dus la analizarea optiunilor strategice de care dispun.

RIM a anuntat recent ca a angajat consultanti de la JPMorgan Chase si RBC Capital Markets pentru a-i ajuta sa gaseasca un partener de afaceri sau o modalitate de vanzare a sistemului de operare pe baza de licente, scrie Bloomberg.

Aceasta miscare nu va fi insa suficienta pentru redresarea actiunilor companiilor si a vanzarilor dezastruoase, a declarat unul din investitorii RIM, Vic Alboini, presedinte al companiei de investitii Jaguar Financial Corp din Toronto. Alboini sustine ca ar prefera atragerea unui cumparator, precum Microsoft sau IBM.

"Am vrea sa vedem vanzarea companiei sau destramarea, iar in acest caz, vanzarea fiecarei divizii. Impingem conducerea RIM catre una dintre aceste tinte", a mai spus acesta.

RIM a suferit in ultima vreme din cauza reducerii cotei de piata, schimbarii conducerii si intarzierii lansarii de produse, iar actiunile companiei s-au depreciat doar miercuri cu 7,8 procente, ridicand cota pierderilor din ultimele 12 luni la 76%. Compania a anuntat saptamana aceasta ca estimeaza pierderi operationale trimestriale pentru prima oara din 2004 si pana acum, iar CEO-ul Thorsten Heins inca nu a anuntat data lansarii noilor modele de BlackBerry.

Microsoft, IBM, Nokia, Facebook - pe lista de potentiali cumparatori

Urmatoarea miscare a companiei pare a fi crearea de parteneriate, licentierea software-ului si cautarea de modele de business alternative, au declarat oficialii RIM. De asemenea, se incearca reducerea cheltuielilor si a numarului de angajati.

"E un model de business care nu mai functioneaza, dar are bunuri care valoreaza ceva pentru cineva", a declarat David Baskin, presedinte al Baskin Financial Service, fond care administreaza fonduri de peste 435 milioane de dolari. Chiar daca in acest moment fondul nu detine actiuni RIM, ei se gandesc sa investeasca in ideea ca RIM va fi preluata. "Nu angajezi bancheri daca nu te gandesti sa vinzi", a mai spus acesta cu referire la JPMorgan Chase si RBC Capital Markets.

Numele Microsoft ca potential cumparator al RIM a fost vehiculat intens in ultimele luni, deoarece gigantul american ar putea profita de pe urma producatorului de BlackBerry. RIM ar da Microsoft o mai mare cota de piata in segmentul smartphone, unde concureaza cu Apple si Google Inc. Microsoft are deja un parteneriat cu Nokia pentru crearea de dispozitive bazate pe Windows Phone.

Alti potentiali clienti ar putea fi fondurile de investitii cu capital de risc din SUA, dar si finlandezii de la Nokia. De asemenea, Facebook ar putea fi pe aceasta lista, din moment ce compania intentioneaza sa lanseze un telefon mobil Facebook, iar RIM le-ar putea oferi platforma necesara.

Analistii internationali sunt insa de acord ca IBM si Microsoft ar putea fi candidatii principali si logici ai unei astfel de preluari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#vanzare RIM BlackBerry, #vanzare companie Research In Motion, #vanzare producator BlackBerry, #telefoane BlackBerry , #Companii IT