Google recurge la o reteta clasica pentru evitarea taxelor: Insulele Bermude

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 11:41
2185 citiri
Google recurge la o reteta clasica pentru evitarea taxelor: Insulele Bermude

Google a evitat anul trecut cheltuieli de aproximativ doua miliarde de dolari in contul taxelor aferente unor venituri de 9,8 miliarde de dolari obtinute in Europa si transferate in Insulele Bermude, aproape dublu fata de sumele circulate astfel acum trei ani.

Prin transferarea in limitele legii a profiturilor obtinute in afara Statelor Unite catre Bermude, jurisdictie unde nu se percep taxe pe castigurile companiilor, Google si-a redus cu aproape jumatate rata medie de impozitare la nivel de grup, potrivit Bloomberg.

Sumele transferate in Bermude reprezinta aproximativ 80% din profitul inainte de taxe obtinut de Google in 2011.

Cresterea veniturilor transferate de Google catre subsidiara din Insulele Bermude a fost dezvaluita intr-un document pregatit de divizia olandeza a companiei.

Opinia publica si autoritatile din Europa, Statele Unite si chiar Australia manifesta tot mai putina toleranta fata de practicile companiilor multinationale de a evita plata corecta a taxelor prin diverse artificii de contabilitate si subsidiare infiintate in paradisuri fiscale.

Compania Google este achetata de guvernele din Marea Britanie, Franta, Italia si Australia

Practicile de evitare a platii taxelor efectuate de Google sunt anchetate de guvernele din Marea Britanie, Franta, Italia si Australia, care incearca sa-si creasca veniturile la buget intr-o perioada economica dificila.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a recomandat statelor UE sa elaboreze "liste negre" cu paradisuri fiscale si sa adopte reglementari prin care sa previna abuzurile.

Evaziunea fiscala si evitarea taxelor de catre companii provoaca statelor UE pierderi de 1.000 miliarde euro pe an, practici scandaloase care "ataca principiile fundamentale ale corectitudinii", a declarat Algirdas Semeta, comisarul european pentru politica fiscala.

"Strategiile fiscale ale Google si ale altor multinationale reprezinta un motiv serios de ingrijorare pentru guvernele din Europa. Mobilizarea politica care are loc in aceasta perioada in Marea Britanie si in mai mica masura in alte tari din Europa merge pe linia <>. Lumea incepe sa inteleaga ca, daca Google nu plateste va trebui sa plateasca altcineva, sau serviciile publice vor fi restranse", comenteaza pentru Bloomberg Richard Murphy, director la Tax Research, in Marea Britanie.

Google sustine ca respecta legislatia fiscala si ca investitiile pe care le deruleaza in Europa ajuta economia.

"In Marea Britanie, avem peste 2.000 de angajati si ajutam sute de mii de business-uri sa creasca pe internet, investim milioane in sprijinirea noilor firme de IT din East London", se arata intr-un comunicat al Google.

Compania americana evita taxe de miliarde de dolari pe an, la nivel mondial, prin utilizarea unor strategii care se incadreaza in limitele legii. Subsidiarele din Irlanda si Olanda percep redevente aferente drepturilor de proprietate intelectuala de la alte subsidiare, sume pe care le transfera apoi catre divizia din Bermude, unde nu se platesc taxe.

Google a inregistrat anul trecut o rata de taxare de numai 3,2% pe profiturile obtinute in afara Statelor Unite, desi cea mai mare parte dintre acestea sunt generate in Europa de Vest, unde companiile sunt impozitate cu 26-34%.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#plata taxe Google, #afaceri Google, #rezultate financiare Google, #Google venituri Bermude , #Companii IT