FMI trage un semnal de alarma fata de cresterea puterii de piata a unui numar mic de companii

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 10:45
1797 citiri
FMI trage un semnal de alarma fata de cresterea puterii de piata a unui numar mic de companii
Foto: CC0 Creative Commons

Cresterea puterii de piata a unui numar mic de companii din tarile bogate ar putea sa afecteze investitiile si pe muncitori, a apreciat miercuri Fondul Monetar International, intr-un context in care rolul crescut al unor giganti din domeniul tehnologiei precum Google a dat nastere la dezbateri cu privire la reglementarea industriei tehnologiei, transmite Reuters.

Desi studiul publicat miercuri de FMI, parte din viitorul sau World Economic Outlook (WEO), nu a mentionat nicio companie in mod expres, in ultimele doua decenii a avut loc un fenomen de concentrare a puterii de piata in randul unui numar mic de companii productive si inovative precum Google, Amazon, Apple si Facebook.

"O noua crestere a puterii de piata a acestor firme care sunt deja puternice ar putea slabi investitiile, descuraja inovatia si ar face si mai dificil pentru politica monetara sa stabilizeze economia", sustine FMI.

Studiul FMI vine la cateva saptamani dupa ce senatorul american Elizabeth Warren si-a anuntat intentia de a diviza Amazon.com Inc, Facebook Inc si Google. Warren a propus un act legislativ care ar cere companiilor din tehnologie care ofera piete online sa se abtina sa concureze pe propriile lor platforme si a promis sa numeasca reglementatori care sa inverseze achizitii precum preluarea WhatsApp si Instagram de catre Facebook.

FMI sustine ca "in ultimele doua decenii, o crestere moderata dar ampla a puterii de piata s-a observat in economiile avansate, sustinuta in principal de numar mic de firme". Fondul recunoaste ca pana acum impactul acestui trend a fost unul pozitiv dar mai degraba modest, insa "ar putea deveni din ce in ce mai negativ daca puterea de piata a firmelor mari va continua sa creasca in viitor".

FMI nu a recomandat o spargere a marilor companii dar a sustinut eliminarea barierelor pentru intrarea potentialilor rivali, modificarea politicilor in domeniul concurentei si reducerea obstacolelor pentru a permite recuperarea decalajului tehnologic de catre firmele care au ramas in urma.

FMI urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#World Economic Outlook 2019, #putere Google piata , #Companii IT