Erste Group: IT-ul poate salva Europa

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 14:46
1706 citiri
Erste Group: IT-ul poate salva Europa

Cheltuielile IT vor creste anul viitor cu 8 - 15% in Romania, Polonia, Bulgaria si Croatia, iar dezvoltarea industriei IT in ansamblu va impulsiona dezvoltarea economica din Europa Centrala si de Est (ECE) in 2012, arata un raport al Erste Group.

"Statele din Europa Centrala si de Est inregistreaza o crestere a sectorului IT de aproximativ doua ori mai mare decat cresterea PIB-ului lor pe termen mediu si lung, iar finantarea proiectelor IT publice se va face prin fonduri de coeziune UE", se mentioneaza in raport.

Factorii principali de crestere in IT sunt reprezentati de scaderea costurilor si cresterea eficientei, precum si o mai buna mobilitate si flexibilitate. Totodata, companiile IT de mici dimensiuni cu o oferta de solutii scalabile vor deveni potentiale tinte ale fuziunilor si achizitiilor din ECE.

Analistii estimeaza o crestere a investitiilor in sectorul IT pentru 2012

Asteptarile privind piata IT in 2011 si 2012 s-au reechilibrat intr-o oarecare masura, in ultimul timp, datorita temerilor tot mai mari legate de efectele secundare generate de problema datoriilor din Europa Occidentala. Cu toate acestea, analistii Erste Group spun ca, deocamdata, nu se constata aproape nicio schimbare a comportamentului privind cheltuielile IT. Acest fapt este confirmat de estimarea unei cresteri solide a cheltuielilor IT in 2012, tari precum Polonia (+7,8%), Romania (+12,7%), Bulgaria (+15,0%) si Croatia (+10,1%), urmand sa contribuie la imbunatatirea generala a ratelor de crestere.

"In general, ne asteptam ca tarile din regiunea ECE sa inregistreze in anii urmatori o crestere a sectorului IT de aproximativ doua ori mai mare decat cresterea PIB, ceea ce va determina cel putin o reducere a decalajului fata de tarile occidentale. Este tot mai clar ca, in majoritatea cazurilor, convergenta in UE va mai dura cativa ani si va incuraja cererea de IT in regiune. Astfel, finantarea este asigurata de Fondurile de Coeziune europene folosite atat pentru proiecte IT publice, cat si pentru investitii IT ale companiilor", subliniaza Daniel Lion, analist Tehnologie ECE in cadrul diviziei de Cercetare Erste Group si autorul raportului.

Acesta sustine ca trebuie facuta o distinctie intre factorii de crestere ai sectorului IT in ECE.

"Pe de o parte, avem factori de crestere de baza, iar pe de alta parte avem factori de crestere bazati pe tendinte. Convergenta, factorul de baza principal, va ajuta treptat companiile ECE si sectorul public sa creasca ponderea cheltuielilor IT, iar fondurile europene vor finanta aceste investitii", a adaugat Lion.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#cheltuieli IT companii, #bani alocati investitii IT , #Companii IT