Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE a platit de la FEAG cele 2,9 milioane de euro destinate ajutarii fostilor angajati ai Nokia

CE a platit de la FEAG cele 2,9 milioane de euro destinate ajutarii fostilor angajati ai Nokia


Comisia Europeana a facut recent plati catre Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Romania, Spania si Suedia din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) in suma totala de 24,2 milioane de euro, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii vineri la Bruxelles.

Suma alocata va ajuta 5.271 de lucratori din aceste tari sa se reincadreze in campul muncii, in urma concedierilor lor dintr-o gama larga de sectoare, printre care cele ale automobilelor, motocicletelor, telefoanelor mobile, produselor metalice, echipamentelor electronice si activitatilor sociale.

"FEAG este un instrument eficient in sprijinirea lucratorilor concediati ca urmare a schimbarilor din structura comertului mondial. S-a dovedit utilitatea sa in cazuri de concedieri in urma crizei economice. Comisia saluta faptul ca statele membre au convenit sa continue FEAG pentru urmatoarea perioada de programare 2014-2020", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, citat in comunicat.

Banii vor ajunge la peste 2.000 de fost angajati ai Nokia

8,2 milioane de euro vor fi destinate ajutarii a 2.416 de fosti lucratori ai Nokia - 1.000 in Finlanda si 1.416 in Romania - care si-au pierdut locurile de munca ca urmare a transferului de linii de asamblare de telefoane mobile in tari asiatice.

Cererea introdusa de Romania se refera la 1.904 concedieri efectuate de SC Nokia Romania SRL si de un furnizor al acesteia. Un numar de 1.416 persoane din totalul de muncitori concediati vor participa la masurile cofinantate de FEAG.

Pachetul va ajuta lucratorii prin punerea la dispozitia acestora a serviciilor centrului de tranzitie "De la un loc de munca, la un loc de munca inteligent", prin informatii, consiliere si orientare profesionala, prin promovarea spiritului antreprenorial si asistenta financiara pentru infiintarea unei intreprinderi, prin indrumare si sprijin dupa angajare, precum si prin intermediul mai multor tipuri de alocatii, cum sunt alocatiile pentru cautarea unui loc de munca, alocatiile de transport si alocatiile de stagiu, informeaza CE in propunerea sa de la 19 octombrie 2012.

Costul total estimat al pachetului este de aproximativ 4,5 milioane de euro, dintre care 2,9 de milioane euro provin de la FEAG.

Parlamentul European (PE) a aprobat in sesiunea sa plenara din decembrie 2012 prima cerere depusa de Romania pentru mobilizarea FEAG. Cererea a fost prezentata Comisiei Europene (CE) la data de 22 decembrie 2011, ca urmare a unei initiative a guvernului condus la acea vreme de Emil Boc.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1334 ori