Asteptari modeste pentru HP in 2013: Pretul actiunilor scade cu 13%

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 10:05
1979 citiri
Asteptari modeste pentru HP in 2013: Pretul actiunilor scade cu 13%
Sursa: TechBeat

Pretul actiunilor HP a scazut cu 13%, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, dupa ce compania a redus prognoza rezultatelor financiare pentru 2013. Anuntul a fost facut in cadrul unei intalniri dintre actionari si directorul general Meg Whitman.

Scaderea veniturilor HP va marca fiecare divizie a grupului, cu exceptia celei de software. Managementul companiei tinteste un castig de 3,4 - 3,6 dolari/actiune, cu mult sub asteptarile analistilor Wall Street de 4,18 dolari/actiune, comenteaza Reuters.

Valoarea HP s-a redus cu peste doua treimi din 2010, cand ajunsese la suma de 104,5 miliarde de dolari, iar pretul actiunilor tranzactionate joi pe piata din Asia este, de asemenea, in scadere.

Trei directori generali in trei ani

Whitman considera ca HP trebuie sa astepte anul 2014 pentru a-si reveni din declin si crede ca schimbarile frecvente din ultimii ani in managementul companiei sunt principala cauza a problemelor.

"Cea mai mare provocare cu care Hewlett-Packard s-a confruntat au fost schimbarile de leadership si de directori generali ai companiei, situatie care a cauzat multiple alegeri strategice incoerente, si, sincer, cateva erori de implementare majore", a declarat Whitman investitorilor companiei.

"Acest aspect este important deoarece rezulta ca va dura mai mult decat ne-am dori cu totii pentru a readuce aceasta nava pe drumul potrivit", a mai adaugat aceasta.

Meg Whitman a devenit al treilea CEO HP in trei ani, preluand aceasta pozitie dupa ce a pierdut alegerile pentru postul de Guvernator al Californiei.

Strategia ei se bazeaza pe scaderea costurilor, disponibilizari si expansiunea diviziilor cu potential pe termen lung, precum cea a serviciilor pentru intreprinderi.

Cu toate acestea, HP a anuntat prognoze negative inclusiv in divizia serviciilor pentru intreprinderi, ale carei venituri sunt de asteptat sa scada cu 11-13% in 2013, iar profiturile sa fie practic neglijabile, intre 0-3%.

Confruntarea cu o concurenta puternica

Principalul sau concurent in serviciile pentru intreprinderi, IBM, prevede cresteri ale profitului pe acest segment, avand costuri mai reduse, care compenseaza declinul cu 2% la vanzari.

"Am fost surprins ca nu s-a comunicat practic nimic nou in termeni de strategie, iar problema este lipsa de incredere a investitorilor in strategia curenta", a declarat Shaw Wu, analist la Sterne Agee, despre intalnirea dintre Whitman si actionari.

Pe de alta parte, grupul chinez Lenovo planuieste sa depaseasca HP in acest an si sa preia locul intai mondial la vanzarea de PC-uri.

"Brandurile asiatice vor continua sa le depaseasca pe cele vestice", a comentat Angela Hsiang, un analist KGI Securities din Taiwan. "Brandurile din vest sunt in urma competitorilor asiatici la intrarea pe pietele emergente", a completat aceasta.

Whitman a anuntat ca HP va patrunde si pe piata telefoanelor inteligente, dar nu a prezentat un plan concret, precizand doar ca nu se va intampla in 2013.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#pierderi HP, #strategie HP, #evolutie actiuni HP, #scadere actiuni HP , #Companii IT