Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apple si Foxconn incearca sa amelioreze conditiile de munca in China

Apple si Foxconn incearca sa amelioreze conditiile de munca in China


Apple si grupul chinez Foxconn au convenit masuri pentru imbunatatirea conditiilor in care lucreaza cei 1,2 milioane de angajati care asambleaza iPhone-uri si iPad-uri, decizie care ar putea schimba modelul de business al companiilor occidentale in China, transmite Reuters.

Foxconn Technology Group, subsidiara a Hon Hai Precision Industry, asambleaza produse Apple in numeroase fabrici din China, fiind de departe principalul contractor al companiei americane.

In urma vizitei in China a directorului general al Apple, Tim Cook, Foxconn a promis ca va angaja zeci de mii de persoane pentru a reduce orele de lucru, va elimina practica orelor suplimentare care nu se incadreaza in limitele impuse de lege, va creste salariile, va imbunatati procedurile de siguranta si va moderniza locuintele si alte facilitati puse la dispozitia angajatilor in campusurile din apropierea fabricilor.

Masurile reprezinta raspunsul celor doua companii la una dintre cele mai ample investigatii ale operatiunilor internationale ale unei companii americane. Apple a acceptat ca facilitatile de productie din China sa fie inspectate de organizatia independenta Fair Labor Association, dupa critici galagioase privind conditiile mizere de munca din atelierele Foxconn.

Foxxon: De la 60 de ore lucrate saptamanal, numarul se va reduce la 49 de ore pe saptamana

Asociatia a efectuat un sondaj in randul a 35.000 de angajati de la trei fabrici Foxconn, dezvaluind numeroase incalcari ale legislatiei muncii, inclusiv programe de lucru extrem de imdelungate si ore suplimentare neplatite.

Potrivit acordului, Foxconn a anuntat ca va reduce numarul maxim de ore de lucru la 49 pe saptamana - inclusiv orele suplimentare - mentinand remuneratia angajatilor la nivelul actual, ceea ce s-ar traduce printr-o marire de salariu.

Auditul organizatiei americane a relevat ca angajatii Foxconn lucreaza in medie peste 60 de ore pe saptamana in perioade de varf de activitate.

Pentru a face fata cererii in conditile reducerii numarului de ore lucrate de fiecare muncitor, Foxconn va angaja zeci de mii de persoane si va construi noi camine si cantine in apropierea fabricilor.

Foxconn asambleaza jumatate din electronicele de consum comercializate la nivel mondial, iar Apple a devenit cea mai mare companie din lume dupa capitalizare datorita succesului al produselor din ultimii ani, precum iPhone si iPad.

Astfel, masurile convenite de cei mai mari jucatori din industria inaltei tehnologii ar putea stabili noi standarde pentru contractorii din China care construiesc si asambleaza electronice proiectate de marile branduri americane, europene si japoneze.

Printre companiile care lucreaza cu Foxconn se numara Dell, Hewlett-Packard, Amazon.com, Motorola Mobility, Nokia si Sony.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1219 ori