An record pentru tranzactiile din tehnologie: Valoarea a crescut cu 57%

Marti, 26 August 2014, ora 12:15
1425 citiri
An record pentru tranzactiile din tehnologie: Valoarea a crescut cu 57%

Valoarea agregata a tranzactiilor din sectorul tehnologiei a ajuns in al doilea trimestru la 52,4 miliarde dolari, ceea ce reprezinta o crestere anuala de 57%, se arata in raportul EY - Global technology M&A update: April-June 2014.

In plus, in prima jumatate a anului, valoarea totala publicata a tranzactiilor a ajuns la 119 miliarde dolari, fiind cu 70% mai mare decat in primul semestru al anului 2013. Cu toate astea, comparativ cu primul trimestru din 2014, valoarea tranzactiilor a scazut cu 21% in al doilea trimestru.

"La nivel global, fuziunile si achizitiile din domeniul tehnologiei se indreapta spre atingerea unui nivel record in anul 2014. Companiile din tehnologie au multe lichiditati iar creditarea continua sa fie ieftina. In plus, tehnologia in continua schimbare genereaza permanent multe oportunitati iar, in 2014, pana in momentul de fata, pietele de capital au afisat un nivel scazut de volatilitate. Acest fapt a intarit increderea executivilor din companii in economia globala, ceea ce, in cazul fuziunilor si achizitiilor, duce la o mai mare usurinta pentru cumparatori si vanzatori sa cada de acord asupra pretului de tranzactionare. Zonele de cloud/software-as-a-service (SaaS) si cea de smart mobility au continuat sa fie motoarele de crestere a valorii tranzactiilor din domeniul tehnologiei in trimestrul doi al acestui an, cumuland impreuna peste 42% din volumul total al tranzactiilor inregistrate in acest trimestru", a spus Bogdan Tenu, Senior Manager, departamentul de Asistenta in tranzactii, EY Romania.

Cel mai notabil succes este inregistrat, insa, de tehnologia pentru servicii de plata si financiare, acest segment inregistrand cea mai mare valoare medie a tranzactiilor in T2 2014. Ca volum, in segmentul tehnologiei pentru servicii financiare s-au inregistrat aproximativ 60 de tranzactii in T2 2014, cu peste 50% mai multe decat media trimestriala din 2013. In termeni de valori absolute, tranzactiile din segmentul tehnologiei pentru servicii financiare au totalizat 8,7 miliarde dolari in T2 2014, adica un nivel cu 141% mai ridicat decat cel al mediei trimestriale din anul 2013.

Volumul tranzactiilor in tehnologie in T2 2014 a crescut cu 39% comparativ cu anul trecut, ajungand la 872 tranzactii. Aceasta reprezinta un al doilea record consecutiv inregistrat in decursul celor sase ani si jumatate de cand EY a inceput realizarea acestor rapoarte. A fost a patra crestere trimestriala consecutiva de volum. Cu un nivel de 806 tranzactii, volumul de tranzactii corporate a inregistrat si el a patra crestere consecutiva, respectiv o crestere de 17% comparativ cu trimestrul precedent si de 41% comparativ cu anul trecut.

Volumul tranzactiilor de tip Private Equity (PE) a scazut cu sase la suta comparativ cu trimestrul precedent (ajungand la 66 de tranzactii, cu patru mai putine decat in T1 2014), dupa cinci cresteri trimestriale consecutive, dar a crescut cu 16 % comparativ cu anul precedent. In mod similar, valoarea agregata a tranzactiilor PE a coborat cu mult sub cea inregistrata anterior, ajungand la 5,9 miliarde dolari, valoare care marcheaza o scadere de 55% comparativ cu trimestrul anterior si una de 58% fata de anul precedent. Valoarea medie a tranzactiilor PE a atins 266 milioane dolari, insemnand o scadere de 41% fata de trimestrul precedent si de 58% comparativ cu anul trecut - cel mai coborat nivel din ultimii trei ani.

Tendinte si elemente de stimulare a tranzactiilor

  • Importanta tehnologiilor dedicate serviciilor financiare a crescut semnificativ, mai ales pe zona POS (la punctele de vanzare -Point-of-Sale) si a platilor mobile.
  • Valorile tranzactiilor au crescut intr-o gama larga de subsectoare, ceea ce indica un mediu de fuziuni si achizitii profund sanatos. Subsectoare precum cloud/SaaS, smart mobility, big data analytics, securitate, advertising si marketing, stocare, educatie si tehnologii colaborative au crescut in termeni de volum mai repede decat piata in ansamblul ei.
  • Valoarea medie a tranzactiilor a scazut cu 24% comparativ cu trimestrul precedent si cu 7% fata de anul trecut, ajungand la 231 milioane dolari, avand, insa, un motiv relativ bine intemeiat: un numar mai mare de tranzactii mai mici care a determinat o scadere a ratei medii a tranzactiilor.
  • "Asistam acum la nici mai mult nici mai putin decat o reinventare a tuturor industriilor, antrenata de tehnologie. Ne indreptam catre un gen de relatii de tip "stimul si raspuns" intre companii si clientii lor, aceste relatii fiind definite de cele cinci mega-tendinte de natura transformationala din tehnologie: smart mobility, cloud computing, retele sociale, big data analytics si adaptarea accelerata a tehnologiei", adauga Elena Badea, Director de Marketing, EY Romania.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #tranzactii ITC, #fuziuni preluari ITC , #Companii IT