Companiile din zona online au sfidat criza in prima jumatate a anului

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 13:43
1518 citiri
Companiile din zona online au sfidat criza in prima jumatate a anului

Companiile din sectorul de internet au inregistrat cele mai mari rate de crestere in T2 2013 la majoritatea indicatorilor de performanta, inclusiv vanzari (21%), venituri operationale (27%), cercetare si dezvoltare (19%) si fluxuri de lichiditati (25%).

Vanzarile cumulate ale primelor 100 de companii globale de tehnologie au inregistrat un declin de 1% in trimestrul al doilea 2013 versus trimestrul al doilea 2012, ajungand la 616 miliarde de USD, in scadere pentru al doilea trimestru consecutiv.

In pofida cresterilor puternice si a investitiilor facute pentru dezvoltarea mega-tendintelor din tehnologiile mobile, sociale, cloud si analizele big data cresterea agregata anuala a vanzarilor pentru primele 100 de companii globale de tehnologie a inregistrat valori negative in T2 2013, pentru al doilea trimestru consecutiv, conform studiului EY - View from the top: global technology trends and performance.

Aceste rezultate sugereaza ca, desi perspectivele macro-economice se imbunatatesc, mai ales in economiile dezvoltate, cererea clientilor se orienteaza tot mai accelerat catre tehnologiile de ultima generatie, cum ar fi smart mobility si tehnologiile cloud, afectand negativ cererea pentru produsele si serviciile traditionale.

In conditiile in care unele dintre cele 100 companii de top ocupa si pozitiile de lideri in inovare, intr-unul sau mai multe dintre mega-tendinte, majoritatea celorlalte companii sunt nevoite sa tina pasul cu inovatiile acestor companii. Mai mult, toate se confrunta cu "dilema inovatorului" de a decide cand, cum si cat de repede sa treaca la noile produse si servicii inovatoare si sa renunte la cele extrem de profitabile, dar din ce in ce mai depasite. Prin urmare, inovarea in linie cu mega-tendintele se traduce in perturbarea liniillor existente de produse si a modelelor de afaceri. Cu toate acestea, companiile continua sa investeasca in si sa-si plaseze pariurile pe mega-tendintele emergente care domina peisajul tehnologiei.

In acelasi timp, companiile de tehnologie se pot dovedi nepregatite pentru schimbarile surprinzatoare care se produc la nivel macro-economic. Cresterea se relanseaza pe pietele din S.U.A., Europa si Japonia, insa pare sa incetineasca in multe piete emergente. Companiile din mai multe industrii s-au concentrat timp de mai multi ani pe pietele emergente pentru a-si asigura cresterea, insa, in acest an, economiile dezvoltate sunt cele care par sa contribuie majoritar la cresterea economiei globale.

Investitorii in tehnologie vor crestere, iar in cazul companiilor top 100 din tehnologie aceasta este destul de anemica. Astfel, valoarea de piata cumulata a primelor 100 de companii de tehnologie a crescut la sfarsitul T2 2013 cu doar 7% fata de anul precedent, sub valoarea de 16% a indicelui de referinta NASDAQ Composite Index. Numai sectorul internet si primele 25 dintre companiile cu cea mai rapida crestere au reusit sa-si creasca valoarea de piata cumulata mai repede decat indicele de referinta NASDAQ, cu 29% fiecare.

Alte doua domenii in care s-a inregistrat crestere in T2 2013 au fost listarile la burse (IPO) ale companiilor de tehnologie si investitiile de tip venture capital (VC). Activitatea de IPO, chiar daca a inregistrat o valoare mai redusa in T2 2013 versus T2 2012, cand a avut loc listarea record a Facebook, a crescut secvential in T2 2013, pentru al doilea trimestru consecutiv (T2 2013 versus T1 2013). In mod asemanator, investitiile de tip VC au inregistrat un nivel mai scazut in T2 2013 versus T2 2012, insa s-au imbunatatit secvential. In cazul investitiilor de tip VC, a fost prima imbunatatire consecutiva inregistrata de la ultimul varf atins in T2 2012. La baza majoritatii acestor cresteri au stat mega-tendintele din mobile, social-cloud si analizele de big data, impreuna cu o serie de tehnologii aditionale.

Sectorul de internet

Sectorul de internet a inregistrat cele mai mari rate de crestere in T2 2013 la majoritatea indicatorilor de performanta, inclusiv vanzari (21%), venituri operationale (27%), cercetare si dezvoltare (19%) si fluxuri de lichiditati (25%). Insa, sectorul continua sa se confrunte cu provocari privind reglementarea si problemele de confidentialitate.

Companiile de internet se afla in prima linie in privinta colectarii si digitalizarii informatiilor din intreaga lume, prin urmare potentialul lor de crestere in viitor se arata extrem de puternic si divers. Principalele provocari ale sectorului raman alegerea celor mai bune oportunitati de crestere si gestionarea problemelor de reglementare si de respectare a confidentialitatii datelor private, care par sa inregistreze o noua evolutie in T2 2013. De exemplu, s-a consemnat o noua punere pe rol a unui caz de incalcare a intimitatii online in Europa, iar cercetarile efectuate in S.U.A. au aratat ca adolescentii sunt mult mai preocupati de confidentialitatea online decat se credea anterior.

Sectorul de servicii IT

Sectorul de servicii IT s-a situat la capatul opus al spectrului, cu o scadere de 3% a vanzarilor cumulate anuale in T2 2013, ajungand la cel mai mic total trimestrial inregistrat in ultimii doi ani. Se estimeaza ca provocarile la care va fi expus acest sector vor creste pe termen scurt. Analistii si-au redus previziunile in privinta cresterilor de cheltuieli destinate IT pentru restul anului 2013, iar migrarea catre serviciile de tip cloud va continua sa erodeze veniturile din acest sector.

Pe de alta parte, analistii sugereaza ca si cresterea serviciilor de tip cloud ar putea intampina probleme, dupa revelarea rezultatelor programului PRISM NSA din S.U.A. Unii dintre ei argumenteaza ca aceste rezultate ar putea duce la o re-evaluare a securitatii serviciilor cloud la nivel global, in timp ce altii, dimpotriva, considera ca beneficiile aduse afacerii de tehnologiile cloud depasesc cu mult problemele de securitate.

Imprimarea 3D, retelele sociale, securitatea si smart mobility au generat crestere pentru cele 25 de companii globale de tehnologie listate cu cea mai rapida crestere. Majoritatea indicatorilor de performanta ale acestor companii au inregistrat in T2 2013 aceeasi rata de crestere ca si in trimestrul anterior. Vanzarile cumulate au crescut cu 25% in T2 2013 (26% in T1 2013) iar veniturile operationale cumulate au crescut cu 15% in T2 2013 (16% in T1 2013).

Trebuie mentionat ca primele 25 de companii de tehnologie listate (care au o valoare a vanzarilor cumultate de 22 de ori mai mare decat cele 25 de companii cu cea mai rapida crestere) au avut crestere zero a vanzarilor cumulate in T2 2013 si o crestere a veniturilor operationale de doar 2%.

Primele 100 de companii globale din tehnologie au inregistrat in T2 2013 o scadere de 1% a vanzarilor cumulate si o crestere de 8% a veniturilor operationale cumulate.

Primele cinci companii cu cele mai rapide cresteri in vanzari (in procente) au inclus: doua companii de imprimare 3D - Stratasys si 3D Systems, reteaua de socializare profesionala LinkedIn, compania de securitate pentru internet si telefonie mobila Qihoo 360 Technology si compania TPK Holding care dezvolta senzori pentru dispozitive mobile.

"Pe masura ce consumatorii migreaza spre dispozitive mobile smart, servicii cloud si software ca serviciu (SaaS), scaderile vanzarilor de produse traditionale vor contrabalansa cresterile venite din aceste megatendinte. Tranzitia de la utilizarea internetului pe desktop spre dispozitivele mobile a ramas si in T2 2013 un factor cheie pentru rezultatele financiare ale companiilor, mai ales pe fondul investitiilor realizate de aceste companii in modalitati de monetizare a numarului in crestere de utilizatori mobili. De exemplu compania chineza Baidu a achizitionat un magazin de aplicatii mobile pentru 1,9 miliarde de USD. De asemenea, Amazon a inregistrat pierdere din cauza cresterii cheltuielilor cu investitiile in tablete, continut media si servicii de tip cloud, iar rezultatele Google au fost si ele afectate de migrarea spre dispozitive mobile", spune Bogdan Tenu, Senior Manager in cadrul departamentului Asistenta in Tranzactii, EY Romania.

Vivo X200 și X200 Pro impresionează la debutul din China: Specificații de top, dar niciun plan pentru Europa. De ce sunt atât de așteptate
Vivo X200 și X200 Pro impresionează la debutul din China: Specificații de top, dar niciun plan pentru Europa. De ce sunt atât de așteptate
Seria Vivo X200 a fost lansată în China cu trei variante distincte: X200, X200 Pro și X200 Pro Mini, oferind specificații de top și o alternativă credibilă la seria Galaxy S24 de la Samsung....
Cum se contrazic două mari instituții financiare cu privire la deficitul bugetar din țară. Se poate sau nu reduce decalajul masiv doar prin tăierea cheltuielilor?
Cum se contrazic două mari instituții financiare cu privire la deficitul bugetar din țară. Se poate sau nu reduce decalajul masiv doar prin tăierea cheltuielilor?
Agenția de rating S&P a reconfirmat săptămâna trecută ratingul aferent datoriei guvernamentale și perspectiva stabilă ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în...
#companii internet, #indicatori performanta companii, #sector servicii IT , #Companii internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Compania care trimite acasă mii de angajați. De ce s-a ajuns la concedieri masive
  2. Creatorul Bitcoin ar fi fost identificat. Ce spune acesta despre asocierea cu pseudonimul Satoshi Nakamoto
  3. Dacia a dezvăluit SUV-ul Bigster, cel mai mare model din istoria mărcii. Autoturismul va fi produs tot la Pitești FOTO/VIDEO
  4. Ucraina îl lovește pe Putin unde îl doare cel mai rău. Investițiile Rusiei se prăbușesc
  5. Fenomenul care lovește Rusia se răspândește rapid. Criză acută din cauza sancțiunilor SUA
  6. Tarifele RCA, plafonate doar „în teorie”: Șoferii plătesc sute de lei în plus față de anul trecut. Cum reusșesc adiguratorii să mărească tarifele
  7. Robotaxi-ul Tesla "Cybercab" a fost dezvăluit de Elon Musk. Când va fi gata de lansare FOTO VIDEO
  8. Un aliat al Rusiei s-a săturat să piardă și schimbă tactica față de Moscova. Putin va primi o lovitură grea
  9. Viceguvernatorul BNR: „UE are legi dure contra spălării banilor”. La ce trebuie să fie atente băncile și persoanele fizice
  10. Promisiunile Mega Image după achiziția Profi. Cum se va mai putea pune problema unei concurențe reale pe piața locală de comerț cu amănuntul