Producatorii de medicamente cer FMI revizuirea taxei clawback

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 14:53
1595 citiri
Producatorii de medicamente cer FMI revizuirea taxei clawback
Taxe pe medicamente

Producatorii de medicamente au solicitat FMI sa intervina pe langa Guvern pentru ca taxa clawback sa fie redusa la zero in cazul medicamentelor generice, sa poata fi platita intr-un termen extins pana la minimum 210 zile si sa nu mai fie aplicata la un pret care include TVA si marja de distributie.

Solicitarile au fost transmise intr-o intalnire organizata intre reprezentantii producatorilor de medicamente si membrii delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Producatorii de medicamente au reclamat ca sistemul taxei clawback este in continuare nefunctional dupa ultimele modificari efectuate de Guvern si au cerut schimbarea formulei de calcul si a procedurilor de plata", au aratat sursele citate.

Solicitarile transmise FMI au fost ca taxa clawback aplicata medicamentelor generice sa fie redusa la zero macar pentru o anumita perioada, pentru a incuraja intrarea pe piata a acestui tip de medicamente mai ieftine.

De asemenea, s-a cerut ca taxa sa nu mai fie aplicata la un pret de vanzare care include TVA si marja de distributie pe langa pretul de producator si sa poata fi platita intr-un termen extins pana la minimum 210 zile, apropiat de perioada de decontare a medicamentelor.

Conform sistemului actual, taxa clawback trebuie platita in 20 zile dupa trimestrul in care au fost inregistrate veniturile.

Potrivit surselor, oficialii FMI au cerut la randul lor producatorilor de medicamente sa le transmita formule de calcul al taxei din alte state si i-au asigurat ca vor avea o noua discutie cu Guvernul pe baza acestor date.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevedea ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#producator medicamente, #industrie farmaceutica, #taxa clawback , #Companii farmaceutice