Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata farmaceutica romaneasca a crescut cu 3,1% in 2012

Piata farmaceutica romaneasca a crescut cu 3,1% in 2012


Piata farmaceutica romaneasca s-a situat anul trecut la 2,63 miliarde euro, in crestere cu 3,1% fata de 2011, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, care estimeaza pentru 2013 o posibila scadere a valorii in moneda europeana.

"Dificultatile din piata au inceput sa afecteze si cele mai puternice companii, iar prognoza ramane modesta la nivel de ansamblu pentru 2013, o crestere de 1,4% in lei insemnand probabil o scadere in euro sau dolari.

Problema cea mai importanta nu este insa neaparat la nivelul companiilor, desi problemele companiilor s-au inmultit, ci la calitatea si disponibilitatea medicamentelor pentru pacienti, ca si a serviciilor medicale in general.

Finantarea pietei prin claw-back nu este sustenabila, iar noile autoritati au dificila misiune de a gasi solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu", a declarat, intr-un comunicat, Petru Craciun, director general Cegedim Romania.

In lei, cresterea pentru anul trecut a fost de 8,3%, putin sub prognoza Cegedim de 8,9%, valoarea pietei atingand 11,71 miliarde lei.

"Reducerea ratei trimestriale de crestere de la 5,2% in trimestrul trei la 3,9% in trimestrul patru, combinata cu rata anuala de crestere de 8,3% in lei pentru intreg anul 2012, putin sub prognoza de 8,9%, arata clar tendinta de temperare a pietei farmaceutice, insa din cauza evolu?iei constrangerilor si nu a nevoilor", a aratat Craciun.

Comparativ cu ritmurile de crestere din ultimele cinci trimestre, in ultimele trei luni din 2012 se remarca o stagnare in unitati (0,4%), o usoara crestere in zile de tratament (2,4%) si in valoare in lei (3,9%).

Potrivit Cegedim, piata are de suferit ca urmare a masurilor de scadere a sustinerii publice si de prelungire a termenelor de plata, numai o parte din pacienti putandu-se mentine la nivelul anterior de tratament.

Pe canale de distributie, ratele de crestere in euro au fost de 2,6% pentru farmacii (2,27 miliarde euro) si de 6,4% pentru spitale (356 milioane euro). Pe segmente, valoarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta a fost cu 1,8% mai mare decat in 2011, de 1,89 miliarde euro, iar cea a produselor fara prescriptie a crescut cu 6,6%, la 375 milioane euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1684 ori