Piata farmaceutica romaneasca a crescut cu 3,1% in 2012

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 16:44
1949 citiri
Piata farmaceutica romaneasca a crescut cu 3,1% in 2012

Piata farmaceutica romaneasca s-a situat anul trecut la 2,63 miliarde euro, in crestere cu 3,1% fata de 2011, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, care estimeaza pentru 2013 o posibila scadere a valorii in moneda europeana.

"Dificultatile din piata au inceput sa afecteze si cele mai puternice companii, iar prognoza ramane modesta la nivel de ansamblu pentru 2013, o crestere de 1,4% in lei insemnand probabil o scadere in euro sau dolari.

Problema cea mai importanta nu este insa neaparat la nivelul companiilor, desi problemele companiilor s-au inmultit, ci la calitatea si disponibilitatea medicamentelor pentru pacienti, ca si a serviciilor medicale in general.

Finantarea pietei prin claw-back nu este sustenabila, iar noile autoritati au dificila misiune de a gasi solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu", a declarat, intr-un comunicat, Petru Craciun, director general Cegedim Romania.

In lei, cresterea pentru anul trecut a fost de 8,3%, putin sub prognoza Cegedim de 8,9%, valoarea pietei atingand 11,71 miliarde lei.

"Reducerea ratei trimestriale de crestere de la 5,2% in trimestrul trei la 3,9% in trimestrul patru, combinata cu rata anuala de crestere de 8,3% in lei pentru intreg anul 2012, putin sub prognoza de 8,9%, arata clar tendinta de temperare a pietei farmaceutice, insa din cauza evolu?iei constrangerilor si nu a nevoilor", a aratat Craciun.

Comparativ cu ritmurile de crestere din ultimele cinci trimestre, in ultimele trei luni din 2012 se remarca o stagnare in unitati (0,4%), o usoara crestere in zile de tratament (2,4%) si in valoare in lei (3,9%).

Potrivit Cegedim, piata are de suferit ca urmare a masurilor de scadere a sustinerii publice si de prelungire a termenelor de plata, numai o parte din pacienti putandu-se mentine la nivelul anterior de tratament.

Pe canale de distributie, ratele de crestere in euro au fost de 2,6% pentru farmacii (2,27 miliarde euro) si de 6,4% pentru spitale (356 milioane euro). Pe segmente, valoarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta a fost cu 1,8% mai mare decat in 2011, de 1,89 miliarde euro, iar cea a produselor fara prescriptie a crescut cu 6,6%, la 375 milioane euro.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#piata farmaceutica Romania, #medicamente Romania , #Companii farmaceutice