Pfizer scapa de acuzatiile de mita cu 60 de milioane de dolari

Miercuri, 08 August 2012, ora 15:20
2475 citiri
Pfizer scapa de acuzatiile de mita cu 60 de milioane de dolari

Pfizer, cel mai mare producator de medicamente din lume, dupa vanzari, va plati 60 de milioane de dolari autoritatilor din Statele Unite, pentru a opri o investigatie federala privind darea de mita si diverse sume acordate medicilor din China si Croatia pentru a prescrie produsele companiei.

Pfizer a fost acuzata ca a mituit medici, administratori de spital si oficiali ai autoritatilor de reglementare din mai multe tari europene si asiatice pentru a promova medicamente produse de companie, potrivit WSJ.com.

Autoritatile americane au descoperit dovezi ca grupul farmaceutic i-a rasplatit pe cei mai "performanti" medici din China cu telefoane mobile si seturi de ceai, iar medicii croati au primit bani cash si au calatorit in strainatate pe banii companiei, potrivit documentelor depuse in instanta de judecata, citate de Wall Street Journal in editia online.

Anchetatorii americani au afirmat de asemenea ca mai multe divizii ale Pfizer au incercat sa ascunda neregulile prin inregistrarea acestor plati drept cheltuieli legitime, precum instruirea angajatilor, cheltuieli de transport sau divertisment.

Compania a incheiat o intelegere cu autoritatile, acceptand sa plateasca o amenda de 15 milioane de dolari si sa returneze profiturile obtinute ilicit. Acordul nu presupune admiterea sau respingerea acuzatiilor.

Pfizer noteaza, intr-un comunicat, ca acuzatiile nu au indicat ca managementul din Statele Unite ar fi stiut de practicile ilicite din alte tari sau ca ar fi aprobat astfel de tactici.

Grupul precizeaza de asemenea ca unele acuzatii vizeaza activitatea companiei Wyeth inainte ca aceasta sa fie cumparata in 2009 de Pfizer.

Reprezentanti ai Pfizer si ai Departamentului Justitiei din SUA au declarat ca grupul farmaceutic lucreaza cu guvernul SUA inca din 2004, raportand atat neregulile efectuate de proprii angajati, cat si practicile de marketing ale industriei farmaceutice pe plan international.

Departamentul Justitiei a precizat ca Pfizer a beneficiat de indulgenta pentru ca coopereaza la mai multe investigatii impotriva unor companii si indivizi.

Un alt gigant al industriei farmaceutice, Johnson & Johnson, a platit 70 milioane de dolari in baza unei intelegeri incheiata anul trecut cu autoritatile americane pentru a stinge o investigatie similara.

Cel putin opt mari companii din sectorul farmaceutic sunt vizate de astfel de anchete, printre care GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Merck, Eli Lilly sau Bristol-Myers Squibb.

Pfizer a avut in 2011 venituri de 67,4 miliarde de dolari, din care 40,5 miliarde dolari obtinute in afara Statelor Unite.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#Pfizer investigatie anticoruptie, #Pfizer dare mita, #Pfizer intelegere autoritati SUA, #investigatii anticoruptie companii farmaceutice , #Companii farmaceutice