Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza medicamentelor, cea mai recenta problema a Greciei

Criza medicamentelor, cea mai recenta problema a Greciei


Grecia este afectata de o profunda criza a produselor farmaceutice in contextul in care producatorii de medicamente au oprit furnizarea acestora catre farmacii din cauza preturilor mai mici din aceasta tara si a crizei economice.

Sute de medicamente sunt in cantitati insuficiente si situatia se agraveaza, potrivit autoritatilor in domeniu. Guvernul elen a elaborat o lista cu peste 50 de companii farmaceutice pe care le acuza de oprirea furnizarii sau ca intentioneaza sa opreasca importul de medicamente din cauza ca alte tari europene sunt mai profitabile.

Paradox in Slovacia. Tara produce medicamente ieftine, dar ele nu ajung la bolnavi

Aceasta situatie afecteaza peste 200 de produse medicale pentru artrita, hepatita C, hipertensiune precum alte medicamente, intre care agenti de scadere a colesterolului, antipsihotice, antibiotice, anestezice si imunomodulatoare.

Crucea Rosie elvetiana a anuntat marti ca intrerupe furnizarea de sange de la donatori pentru Grecia deoarece nu s-au efectuat platile la timp. Farmacistii din Atena descriu scene haotice cu clienti disperati care merg din farmacie in farmacie cu retete pentru medicamente pe care spitalele nu le mai pot asigura.

Lista guvernului grec contine cele mai renumite companii farmaceutice din lume, ca Pfizer, Roche, Sanofi, GlaxoSmithKline si AstraZeneca. Pfizer, Roche si Sanofi au afirmat ca numai cateva produse au fost oprite. GSK si AstraZeneca au respins acuzatiile.

"Companiile inceteaza aceste furnizari deoarece Grecia nu este profitabila pentru ei si sunt preocupati ca produsele lor vor fi exportate de intermediari in alte tari mai bogate deoarece Grecia are cele mai scazute preturi la medicamente din Europa", a afirmat profesorul Yannis Tountas, presedintele Organizatiei Nationale pentru Medicamente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1644 ori