Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Concurentei: 12 mil. euro amenda pentru mai multe companii farmaceutice

Consiliul Concurentei: 12 mil. euro amenda pentru mai multe companii farmaceutice


Consiliul Concurentei a amendat companiile farmaceutice Bayer si Sintofarm si mai multi distribuitori cu 51,52 milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse ale celor doi producatori.

Consiliul Concurentei a finalizat inca doua investigatii pe piata farmaceutica, la companiile Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale si, respectiv, o posibila intelegere anticoncurentiala intre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Cea mai mare amenda, 11,74 milioane lei, a fost aplicata distribuitorului Mediplus. Compania Bayer a fost amendata cu 7,25 milioane de lei iar Sintofarm cu 63.000 de lei. Amenzile aplicate in cazul celorlalti distribuitori au fost: Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei si Pharmafarm - 1,38 milioane lei.

Investigatia privind eventuala interzicere a exportului de produse Bayer si Sintofarm a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009.

"Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Implicarea distribuitorilor in activitati de export nu conduce la riscul unei aprovizionari necorespunzatoare a pietei romanesti deoarece, conform reglementarilor in vigoare, distribuitorii angro au obligatia de a satisface cu prioritate si in mod satisfacator cerintele pietei din Romania', a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, in comunicat.

In 2011, Consiliul Concurentei a finalizat mai multe investigatii in domeniul farmaceutic, valoarea totala a amenzilor aplicate fiind de 60 milioane lei (aproximativ 14 milioane euro). O sanctiune de 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) a fost aplicata in cazul Bayer si a distribuitorilor companiei pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale, 5,99 milioane de lei (peste 1,389 milioane de euro) pentru Baxter si distribuitorii pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale, 1,87 milioane de lei (aproximativ 435.264 euro) in cazul Belupo Croatia si distribuitorul in Romania - A&G Med Trading - pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale si 467.081 lei (108.623 euro) - Labormed Pharma pentru punerea in practica a unei concentrari economice inainte de obtinerea unei autorizari din partea Consiliului Concurentei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1605 ori