China extinde ancheta din cazul GSK la cel putin patru companii farmaceutice

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:54
2110 citiri
China extinde ancheta din cazul GSK la cel putin patru companii farmaceutice

China investigheaza cel putin patru companii farmaceutice multinationale, extinzand ancheta in cazul GlaxoSmithKline (GSK), potrivit unui avocat din Hong Kong a carui firma acorda consultanta companiilor in privinta combaterii coruptiei transfrontaliere.

Investigatia arata atentia sporita acordata de autoritatile chineze anchetelor referitoare la coruptia din industria farmaceutica, China, cea mai populata tara a lumii, fiind confruntata cu cresterea preturilor medicamentelor, transmite Bloomberg.

Producatorii de medicamente sunt anchetati de autoritatile de reglementare locale, iar rezultatele ar putea atrage noi intrebari din partea oficialilor de la Beijing si analizate de guvernul SUA, potrivit legii practicilor de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act).

"Avem cunostina de patru companii farmaceutice care sunt investigate de autoritati locale anti-coruptie", a declarat Wendy Wysong, sef de departament la firma de avocatura Cliffors Chanse. Ea a refuzat sa precizeze numele companiilor.

Autoritatile chineze au anuntat luni ca GSK s-a folosit pentru a da mita de agentii de turism, ca lideri ai companiei au beneficiat de favoruri sexuale, iar alti producatori de medicamente au transferat bani agentiilor.

"Daca aceste companii sunt si ele implicate in tranzactii ilegale, puteti merge sa le intrebati. Desigur ca nu vor raspunde, dar ii puteti intreba: Dormiti bine noaptea?", a declarat Gao Feng, director al departamentului de investigare a infractiunilor economice in Ministerul pentru Securitate Publica.

Gao nu a mentionat care sunt celelalte companii legate financiar de agentiile de turism, intr-o conferinta de presa sustinuta luni.

Comentariile sale sunt neobisnuite, avand in vedere ca politia chineza nu face comentarii publice catre presa straina in legatura cu investigatiile in curs. Cazul GSK, a spus el, include mita platita unor oficiali guvernamentali, asociatii medicale, spitalelor si medicilor.

Veniturile companiilor farmaceutice din China au crescut masiv in 2013

China, piata farmaceutica cu cel mai rapid ritm de dezvoltare la nivel mondial, a devenit o tinta importanta pentru industria de profil.

Veniturile GSK in China au crescut cu 17% anul trecut, la 759 milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari), iar vanzarile AstraZeneca au avansat cu 20%, la 1,5 miliarde de dolari.

Grupurile Pfizer si Merck, cei mai mari producatori americani de medicamente, au impreuna circa 14.000 de angajati in China.

AstraZeneca, Pfizer si Merck nu au fost identificate de autoritatile chineze ca tinte ale investigatiei.

GSK si-a exprimat intr-un comunicat "ingrijorarea profunda si dezamagirea" si a anuntat ca nu va mai colabora cu agentiile mentionate in investigatie.

GSK se numara printre mai multi producatori de medicamente care au fost contactati deja de autoritatile americane intr-o investigatie la nivelul industriei farmaceutice privind incalcarea legii anti-coruptie. Ancheta referitoare la GSK, inceputa in 2010, se refera la practici in tari printre care si China, potrivit raportului anual al grupului pe 2012.

AstraZeneca a precizat in raportul anual din 2012 ca investigheaza informatii privind comportamentul incorect in tari precum China. Compania a precizat ca a primit intrebari din partea autoritatilor ameriane referitoare, printre altele, la practicile de vanzari, controalele interne, anumiti distribuitori si interactiunea cu furnizori de servicii de sanatate si alti oficiali guvernamentali din mai multe tari.

In China, presedintele Xi Jinping s-a angajat sa combata coruptia, de cand a devenit presedinte al Partidului Comunist, in noiembrie anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#ancheta GlaxoSmithKleine China, #coruptie companii farmaceutice, #companii farmaceutice China, #preturi medicamente China , #Companii farmaceutice