Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Afacerea Pfizer-Allergen, cea mai mare operatiune de evitare a impozitelor

Afacerea Pfizer-Allergen, cea mai mare operatiune de evitare a impozitelor


Declarata deja a doua cea mai mare tranzactie a tuturor impurilor, fuziunea de 150 de miliarde de euro dintre gigantii farmaceutici Pfizer si Allergen ascunde in spate si o operatiune de evitare a impozitelor.

Dupa perfectarea afacerii, compania Americana Pfizer va putea sa imi mute sediul in Irlanda, un stat preferat de marile corporatii care aleg sa negocieze a reducere a impozitelor pentru profitul declarat, relateaza Euronews.

"Daca cineva analizeaza structura sistemului fiscal din SUA in comparatie cu cea din restul statelor membre OCDE observa o diferenta. In aceste cazuri, multe dintre afaceri pot fi facute din considerente legate strict de politica fiscala", considera Stephen Wood, analist sef al Russell Investments.

Fuziunea va da nastere companiei Pfizer PLC, un gigant in industria farmaceutica la nivel global, dar, in acelasi timp, operatiunea va reduce nivelul impozitelor platite in primii trei ani de cele doua companii cu peste 2 miliarde de dolari, conform calculelor facute de reprezentantii celor doua firme.

Procesul fuziunii se va incheia in a doua jumatate a anului viitor, moment in care produsele cele mai bine vandute din portofoliul celor doua firme, Viagra si Botox, vor avea acces la noi piete de desfacere.

Pfizer a incercat in mai multe randuri sa reduca nivelul taxelor platite in Statele Unite, inclusiv prin oferta depusa acum un an si jumatate pentru compania britanica Astra Zeneca.

Acum insa, directorul executiv al firmei, Ian Read, sustine ca Pfizer s-a pozitionat intr-o postura mult mai avantajoasa din punct de vedere competitiv.

Pentru statul american decizia Pfizer de a-si inregistra veniturile in Irlanda reprezinta o noua lovitura neasteptata, presedintele Barrack Obama catalogand aceste decizii drept gesturi nepatriotice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1853 ori