Amenzi record pentru benzinari: 880 milioane de lei. Vezi motivele sanctionarii

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 17:28
3643 citiri
Amenzi record pentru benzinari: 880 milioane de lei. Vezi motivele sanctionarii

Plenul Consiliului Concurentei a decis sa sanctioneze companiile petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 880 milioane de lei (205 milioane de euro la cursul actual), aproximativ 3% din cifrele de afaceri pe 2010.

Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, amenda cea mai mare a fost primita de compania Petrom, fiindca a fost initiatorul deciziei de a retrage de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium in anii 2007-2008.

Amenda oferita companiilor petroliere este cea mai mare sanctiune data de Consiliul Concurentei din ultimii ani.

"Este cea mai mare amenda data si e greu sa-mi imaginez ca vom avea cazuri similare. De asemenea, este singura amenda bazata pe probe directe, care s-a dat companiilor petroliere in Europa. Am decis sa sanctionam companiile petroliere fiindca au incalcat legea Concurentei, care spune ca o companie nu trebuie sa stie ce face concurenta.

Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.

Companiile petroliere au fost instiintate de decizie in cursul zilei de luni si vor avea 30 de zile la dispozitie sa se decida daca ataca in instanta sau nu.

"Companiile ar fi avut posibilitatea sa recunoasca fapta si sa ceara o reducere a amenzii. N-au facut-o, ceea ce inseamna ca ar putea atata decizia in instanta", a mai precizat Bogdan Chiritoiu.

Anul trecut OMV Petrom a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei, ceea ce rezulta ca amenda maxima care poate fi aplicata companiei este de 1,4 miliarde de lei (325 milioane de euro).

In cazul Rompetrol, aceasta a obtinut in 2010 o cifra de afaceri de aproape 7,1 miliarde de lei, in timp ce Lukoil a avut anul trecut afaceri de 4,5 miliarde de lei, iar Mol Romania a inregistrat afaceri de 2,67 miliarde de lei.

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business 24 ca pretul benzinei a crescut atat de mult in ultimii ani, incat amenda care va fi aplicata companiilor va fi nesemnificativa.

"Daca facem un calcul simplu, ne dam seama ca pretul benzinei si al motorinei a crescut atat de mult in utlimul timp incat amenda pe care aceste societati o platesc este nesemnificativa. Asta da de gandit daca in viitor nu va fi mai convenabil sa platesti o amenda decat sa renunti la anumite jocuri de piata", a declarat economistul.

In opinia acestuia, masura luata de Consiliul Concurentei vine ca o atentionare, cu toate ca este una tardiva. Potrivit lui Mircea Cosea, pentru prima oara, institutia condusa de Bogdan Chiritoiu arata ca Romania nu este un stat "fara caini" si ca orice "activitate de monopol" ar putea fi amendata cu 10% sau chiar mai mult.

"Este o atentionare care va functiona ca un fel de lectie pentru benzinarii din Romania care fara niciun fel de jena au facut intelegeri monopolistice in ultimii ani", a mai adaugat acesta.

Economistul nu crede ca decizia luata in cursul zilei de marti va putea schimba ceva pe piata carburantilor intrucat efectele cresterii preturilor la benzina si motorina sunt deja vizibile in buzunarul fiecarui sofer.

#amenda companii petroliere consiliul concurentei, #benzina companii petroliere, #amenda omv petrom consiliul concurentei , #Companii energetice