Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Topul celor mai puternici constructori din Romania, in 2013

Topul celor mai puternici constructori din Romania, in 2013


Anul 2013 nu a fost cel mai bun pentru constructori. Companiile din acest sector au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri, comparativ cu anul anterior.

Pentru Romania, sansa iesirii din criza a constructiilor era legata de atragerea de fonduri europene consistente, in special in ceea ce priveste infrastructura.

"In aceste conditii, nu este de mirare ca si rezultatele firmelor de constructii, care depind in totalitate de investitiile private si cele publice (inclusiv din fonduri europene sau alte surse externe) au fost departe de a sugera o relansare. Rezultatele financiare anuale ale companiilor din acest sector trebuie privite insa cu precautie, deoarece perioada de realizare a lucrarilor este de multe ori mai mare de un an. Din acest motiv, companiile pot avea creante - sume de incasat pentru lucrari efectuate - mult mai mari decat cifra de afaceri anuala" a subliniat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.

Strabag SRL si Strabag AG Austria Sucursala Bucuresti Romania ocupa primele doua pozitii cu 1,03 miliarde lei, respectiv 400,69 milioane lei cifra de afaceri.

Profitul primei dintre cele doua companii a crescut in intervalul analizat la 96,29 milioane lei fata de 5,3 milioane in anul anterior, in timp ce a doua firma a inregistrat pierderi de 20,67 milioane lei, fata de un profit de 16,3 milioane in anul anterior. Numarul de angajati ai Strabag SRL a ajuns anul trecut la 701. Este evident ca rezultatele celor doua companii depind de modul cum sunt inregistrate lucrarile intre ele.

Cu 837 de angajati si o cifra de afaceri de 318,27 milioane lei, Astaldi Spa Italia, Sucursala Romania Bucuresti, si-a mentinut pozitia a treia in top. Profitul companiei s-a redus la 98,83 milioane lei, in timp ce volumul creantelor a atins nivelul de 833,61 milioane lei, adica de aproape 2,5 ori cifra de afaceri anuala a companiei.

"Aceasta caracteristica a companiilor din constructii - incasarea foarte tarzie (de obicei la finalizarea etapelor de construire) a sumelor pentru lucrarile contractate indica si problemele de cash flow pe care multe dintre aceste companii le au", a afirmat Dragos Cabat.

VEGA 93 din Galati a realizat anul trecut o cifra de afaceri in scadere, de 258,77 milioane lei. Profitul companiei a crescut la 4,02 milioane lei, in timp ce numarul de angajati s-a diminuat la 1,587 de persoane. Creantele companiei s-au redus la 89,58 milioane lei.

CON-A-SRL a ajuns anul trecut pe pozitia a 5-a, dupa ce in 2012 s-a situat pe locul 11. Cu 396 de angajati, constructorul din Sibiu este singurul din clasament care si-a crescut anul trecut cifra de afaceri, la 229,57 milioane lei. Profitul companiei s-a redus la 11,13 milioane lei, iar creantele au insumat 25,33 milioane lei. Putem spune ca in zona Sibiului si judetele din jur, activitatea de constructii a crescut in cursul anului 2013.

Constructii Erbasu a pierdut 2 pozitii in clasament, situandu-se pe locul 6, cu o cifra de afaceri de 165,82 milioane lei. Numarul de angajati ai companiei s-a redus in intervalul analizat la 275 de persoane, iar profitul net la 11,05 milioane lei.

Danya Cebus ROM a obtinut o cifra de afaceri de 156,65 milioane lei si un profit net de 13,7 milioane lei.

Situata pe pozitia a 8-a, Rotary Constructii si-a redus numarul de angajati la 372 de persoane si cifra de afaceri la 137,28 milioane lei. Profitul net al companiei s-a diminuat la 2,24 milioane lei, in timp ce creantele au crescut la 68,76 milioane lei.

Ultimele pozitii din clasament sunt ocupate de Aedificia Carpati si Acomin SA cu afaceri de 131,29 milioane lei, respectiv 116, 15 milioane lei.

"In concluzie, relansarea sectorului constructiilor va fi evidenta atunci cand cifra de afaceri a majoritatii companiilor va creste - ceea ce se traduce prin contracte mai multe in derulare", a precizat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2971 ori