Picaj de 25% pe piata de polistiren, in prima parte a anului

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 13:01
1781 citiri
Picaj de 25% pe piata de polistiren, in prima parte a anului

Piata romaneasca de polistiren a scazut cu 20-25% in prima parte a lui 2013, atat ca volum, cat si valoric, si este invadata de un polistiren de slaba calitate, a declarat, miercuri, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), Marin Crutescu.

Potrivit acestuia, doar 10% din polistirenul folosit la termoizolatii este cel recomandat de normele pentru astfel de lucrari, restul fiind materiale ieftine si neconforme cu standardele impuse. Crutescu a subliniat ca standardele europene recomanda utilizarea polistirenului EPS 80, cu o grosime minima de 10 centimetri.

"Din informatiile noastre, in ultimii patru ani, cele mai multe lucrari de termoizolatii s-au realizat cu polistiren de tip EPS 60 sau chiar mai mic, materiale nerecomandate pentru aceasta aplicatie. De fapt, consumatorul final este inselat, pentru ca, la o densitate mai redusa a polistirenului, izolatia este foarte redusa. Cu cat un polistiren este mai dens, cu atat transferul termic este mai scazut", a explicat el.

Crutescu a atras atentia ca, in loc sa creasca de la an la an, lucrarile de termoizolatii au scazut considerabil.

"In conditiile in care, anul trecut, piata de polistiren a fost in jur de 3,5 milioane de metri cubi, iar valoric de circa 100 de milioane de euro, anul acesta, daca lucrurile ar fi decurs in mod firesc, piata ar fi trebuit sa creasca la minimum patru milioane de metri cubi", a subliniat Crutescu.

In opinia reprezentantului ROMEPS, programul national de termoizolare nici macar nu a inceput, in contextul in care cele mai multe lucrari au fost executate in Bucuresti, insa, sunt localitati unde nu exista nici macar un bloc reabilitat termic.

"Cele mai multe lucrari s-au inregistrat in Bucuresti, lucru vizibil cu ochiul liber. Astfel, s-a creat senzatia ca programul a inceput si are anvergura. De fapt, la nivel national nu s-a realizat nimic. Doar daca luam in considerare zece blocuri in fiecare din cele 40 de capitale de judet si inca in 60 de orase cu pana la 100.000 de locuitori, ar insemna 1.000 de blocuri, care, in bani, ar insemna circa 100 de milioane de euro. O piata potentiala de 100 de milioane de euro, unde nu s-a facut nimic", a subliniat Marin Crutescu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#piata polistiren Romania, #evolutie piata polistiren, #lucrari termoizolatii Romania , #Companii constructii