Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum a ajuns Theodor Berna viceregele asfaltului in Romania

Cum a ajuns Theodor Berna viceregele asfaltului in Romania


De la consilier la primarie, la rege al asfaltului: din orice directie ar fi privita evolutia lui Theodor Berna, ea ramane una fulminanta. Totusi, norocul omului care a construit afaceri de sute de milioane de euro din asfalt pare sa se schimbe acum, dupa tunurile date la inceputul crizei.

Theodor Berna este considerat unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din domeniul constructiilor. A crescut pe nesimtite, timp de 15 ani. In 1999, Berna era consilierul lui Traian Basescu la primaria Capitalei. Astazi, conduce mai multe companii de constructii, dintre care Tehnologica Radion a inregistrat afaceri de 125 de milioane de euro, rulaj care o plaseaza pe locul 2 in Romania. Pe primul loc este clasata Straco Grup, firma de constructii a fratilor Horpos.

Anul trecut, Theodor Berna a facut mai multe contestatii la contractele de atribuire pentru lucrarile la autostrada Lugoj-Deva, iar amanarile provocate de aceste proceduri au starnit nemultumirile presedintelui. Basescu a declarat ca cel putin pe unul dintre contestatari il stie "de meserie descurcaret" si ca autoritatile ar trebui "sa ii dea peste manute".

Berna, un om cu lipici la contracte cu statul

Pana la urma, Theodor Berna a reusit sa obtina in acest an, prin alta firma pe care o controleaza, Teloxim Con, un lot in proiectul Lugoj-Deva.

De asemenea, dupa ce si Directiile Regionale de Drumuri si Poduri Constanta si Craiova au incheiat contracte de intretinere a drumurilor nationale cu Teloxim Con, in valoare de peste 6,5 milioane de euro, Theodor Berna a mai castigat o licitatie in cadrul DRDP Bucuresti, in valoare de aproximativ 1,8 milioane de euro, privind lucrari de intretinere curenta pentru perioada de vara 2013-2014.

De altfel, Tehnologica Radion se claseazape primul loc in topul companiilor care au incheiat, in perioada 2009/2010, cele ma multe contracte cu statul. Mai exact, firma a obtinut 65 de contracte, in valoare de 386 de milioane de euro.

In consecinta, firma de constructii a realizat o cifra de afaceri de 134 de milioane de euro si un profit net de 9,3 milioane de euro in 2010. Anul trecut insa, la o cifra de afaceri de 125 de milioane de euro, profitul s-a "topit", scazand de noua ori, la un milion de euro.

Totusi, o firma ca Tehnologica Radion, cu 15 ani de experienta si cu un portofoliu de peste 1000 de lucrari de reabilitare si modernizare a drumurilor publice nu are de ce sa isi faca griji, dupa cum spune si motto-ul companiei: "Calitatea lucrarilor executate este cea mai importanta carte de vizita a societatii".

Redactia Business24 a incercat sa il contacteze pe Theodor Berna, insa acesta nu a raspuns solicitarilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5929 ori