Constructorii romani, pregatiti sa plece pe pietele din nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia, Asia Mica

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 09:29
2636 citiri
Constructorii romani, pregatiti sa plece pe pietele din nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia, Asia Mica

Constructorii romani sunt din ce in ce mai interesati de contractarea unor lucrari externe, destinatiile vizate fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Mica, dar si in Serbia si Albania, a declarat, joi seara, Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, la o conferinta de specialitate.

"Riscul major al statului roman in a nu plati lucrari de mult realizate este de a lovi direct in competitivitatea firmelor romanesti facand astfel ca acestea sa nu mai poata fi prezente la lucrarile finantate din fondurile europene din perioada 2014-2020. Noi estimam ca zona europeana, ca si zona americana va fi segmentata de cateva firme, nu multe, poate zece, ori 12, iar celelalte vor trebui sa lucreze pentru acestea. (...)

De asemenea, suntem foarte atenti ca, pe langa banii europeni, sa cream un cadru care sa permita parteneriatul public-privat pentru a atrage acele investitii straine necesare dezvoltarii locale, capital din Orientul Mijlociu, capital din China", a aratat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii - ARACO, potrivit Agerpres.

Conferinta, "Accesul constructorilor si dezvoltatorilor in piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor", organizata de Patronatul Societatilor din Constructii, a dezbatut teme complexe pentru prezentul si viitorul acestui domeniu.

"Pe zona constructiilor nu putem vorbi de cresteri in anul 2013. Din pacate, 2013 este rodul proiectelor pregatite in 2012. Din cauza faptului ca multi oameni politici au fost preocupati de alegeri in 2012, nu s-a pregatit din punct de vedere al proiectelor de constructii si anul 2013. Evident ca proiectele au demarat mai greu si abia acum, in a doua parte a anului, au aparut licitatii, au aparut proiecte noi. Sper ca in 2014 sa putem discuta de o revenire si in domeniul constructiilor.

Pana la urma, constructiile depind extrem de mult de investitii. Atat timp cat investitiile in domeniul privat sunt extrem de scazute, sunt limitate, depindem de resursele bugetare. Cel mai bine ar fi sa insistam pe fondurile europene. Intr-adevar, in 2013 a fost o absorbtie mult mai mare ca in anii anteriori, dar este loc de mult mai mult, iar pe langa aceste fonduri, trebuie incurajate si investitiile in domeniul privat", a precizat Erbasu.

Finantarea proiectelor, asigurarea fortei de munca bine calificate, dar si recapitalizarea unor companii reprezinta prioritatile jucatorilor din sector.

"Daca bancile vor redeveni deschise fata de cererea jucatorilor din piata constructiilor, pe care poate justificat i-au inclus intr-o zona de risc major, cred ca deschiderea unor linii de credit de lucru va ajuta companiile sa se recapitalizeze.

Sunt cateva companii mari care s-au dezvoltat atat din punct de vedere al echipamentelor, cat si al managementului, devenind competitive pe pietele externe pe proiecte mari. Irakul este deja o piata buna pentru multe companii romanesti, o piata spre care ne uitam cu interes", a mai spus presedintele PSC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#firme constructii Romania, #contracte strainatate constructori romani, #companii constructii Romania Africa, #constructori romani Asia , #Companii constructii