Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constructorii Autostrazii Ploiesti-Brasov ar putea primi 100 de milioane de euro daca termina lucrarea cu un an mai devreme

Constructorii Autostrazii Ploiesti-Brasov ar putea primi 100 de milioane de euro daca termina lucrarea cu un an mai devreme


Constructorii Autostrazii Ploiesti-Brasov ar putea primi 100 de milioane de euro daca termina lucrarea cu un an mai devreme, dar ar putea fi si penalizati cu aceeasi suma daca intarzie cu un an finalizarea lucrarilor, a afirmat, marti, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP).

"Sunt foarte multe date concrete si cred ca nu are rost sa le precizam pe toate. Ele sunt in studiul de fundamentare, sunt in contractul de parteneriat public-privat, sunt pe site. Cateva sunt importante: 1,4 miliarde euro este valoarea investitiei din care partenerul public pana la 25% si pana la 75% sau putin mai mult asocierea careia i s-a atribuit si care a fost astazi prezenta. Durata intregului proiect este de 24 de ani din care, in principiu, este un an proiectare, trei ani executie si 20 de ani operarea, astfel incat sa poata fi returnata valoarea pe care a investit-o partenerul privat. Proiectul este conceput in baza traficului si studiului de trafic efectuate acum cativa ani si are de asemenea in el o profitabilitate de aproape 10%, ceea ce a asigurat interesul investitorilor straini. Au fost mai multi am ramas la aceasta asociere cu firma chineza, cea mai importanta din lume. O alta data importanta este ca se prevede o bonificatie in cazul proiectul este terminat mai devreme, respectiv in loc de patru ani, trei ani sau doi ani, o sa vedem cat de repede, dar, de asemenea si o penalitate daca intarzie, de circa 100 de milioane de euro pe an", a spus Ion Ghizdeanu.

El a declarat ca acum are loc faza finala de negociere a clauzelor si apoi urmeaza semnarea contractului cu asocierea formata din companiile CCCC International din China si Makyol din Turcia.

Seful CNSP considera ca daca se incepe de pe acum proiectarea ar putea fi finalizata anul viitor, iar atunci va incepe constructia.

Presedintele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, Ion Ghizdeanu, a participat marti la o intalnire pregatitoare pentru negocierea si finalizarea contractului de realizare, in parteneriat public-privat, a Autostrazii Ploiesti-Brasov alaturi de ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, si de conducerea asocierii de firme calificata pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat.

Ministrul Transporturilor a mentionat ca Premierul urmareste cu maxim interes realizarea acestui proiect strategic de investitii si va monitoriza activitatea institutiilor publice implicate astfel incat in conditiile legii sa fie eliminat orice element birocratic, iar proiectul sa fie realizat in termenul care urmeaza a fi stabilit.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2926 ori