Superjet, arma ruseasca

Vineri, 24 August 2007, ora 08:36
1453 citiri

Dupa ce s-a prabusit odata cu fosta URSS, industria aviatica pentru pasageri din Rusia se pregateste sa intre in forta pe piata mondiala. Vladimir Putin, presedintele Rusiei, vrea ca tara pe care o conduce sa redevina unul dintre principalii jucatori din industria aviatica a lumii.

Iar "arma" cu ajutorul careia vrea sa recucereasca vechea faima din timpul fostei URSS este noul avion cu reactie Suhoi Superjet-100, construit cu ajutorul companiilor din vest, relateaza Spiegel Online.

Industria aviatica pentru pasageri din Rusia a trecut printr-o criza acuta dupa caderea URSS, in lipsa comenzilor din partea fostelor state comuniste.

De la 100 de avioane produse in fiecare an, in perioada sa de glorie, aceasta industrie a ajuns aproape de faliment in anii '90. Iar Institutul Central Aerohidrodinamic al Uniunii Sovietice, situat la periferia Moscovei, unde au fost construite avioanele care au batut nenumarate recorduri mondiale, nu mai are decat o treime din cei 15.000 de angajati de odinioara.

Misiune grea

Unul dintre candidatii preferati de Putin sa-i succeada in functia de presedinte al Federatiei Ruse, prim-vicepremierul Rusiei Serghei Ivanov, responsabil cu politica militara si cea industriala a tarii, isi propune sa detina aproximativ 10%-12% din piata mondiala a navelor pentru pasageri pana in 2024. Cota de piata actuala a industriei de profil rusesti se situeaza sub 1%.

Omul de care rusii isi leaga sperantele de realizare a acestui vis este Victor Subbotin, in varsta de 54 de ani, directorul companiei Avioane Civile Suhoi.

Acesta are misiunea grea sa demonstreze ca industria aeronautica civila ruseasca poate avea si un alt viitor decat sa fie un simplu furnizor pentru gigantii vestici Airbus si Boeing. De fapt, Rusia vrea sa arate ca redobandirea rolului de superputere nu se bazeaza doar pe arsenalul nuclear si rezervele de resurse naturale, ci si pe forta sa economica.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=319608>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...