Companiile din industria aeronautica cer infiintarea unei structuri nationale a aviatiei

Joi, 16 Mai 2013, ora 17:24
2080 citiri
Companiile din industria aeronautica cer infiintarea unei structuri nationale a aviatiei

Companiile din industria aeronautica au solicitat autoritatilor infiintarea unei structuri nationale a aviatiei, care, prin nivelul superior de organizare, sa poata promova interesele industriei la nivelul entitatilor europene de profil, potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Economiei.

Reprezentantii industriei aeronautice au participat, joi, la consultarile cu reprezentantii industriei manufacturiere pentru elaborarea Strategiei de Reindustrializare a Romaniei.

De asemenea, companiile au solicitat ca Guvernul sa faca lobby pentru un parteneriat al Romaniei cu EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) pentru accesul la comenzile de construire de aparate de zbor. De altfel, absenta comenzilor pentru industria aeronautica a fost unul dintre subiectele aflate in dezbatere, cei prezenti la discutii sugerand ca institutiile de stat care folosesc aparate de zbor, cum ar fi MApN, MAI, Ministerul Sanatatii, sa-si planifice pe termen lung achizitiile de astfel de aparate, fiind vorba de o industrie cu un ciclu lung de fabricatie.

Potrivit solicitantilor, statul s-ar putea implica activ in sustinerea industriei autohtone de aviatie, inclusiv prin retehnologizare, arata comunicatul Ministerului Economiei.

Modelul francez, propus pentru pregatirea resurselor umane

O alta propunere a vorbitorilor s-a referit la privatizarea intregii industrii aeronautice.

In privinta politicii de resurse umane, reprezentantii industriei aeronautice au cerut sa fie preluat modelul educational francez de ucenicie in inginerie, prin care studentii fac teorie jumatate de an, iar in cealalta jumatate de an practica, sub coordonarea specialistilor, fiind platiti pentru munca depusa.

Miercuri, la Ministerul Economiei, au avut loc consultari si cu reprezentantii clusterelor/poli de competitivitate. Acestia au solicitat, printre altele, sa fie simplificate procedurile de infiintare a clusterelor si sa fie elaborat un program national de finantare a acestor structuri economico-administrative.

De asemenea, cei prezenti au cerut sa fie adoptata de catre autoritati o politica de sustinere a produselor romanesti, reprezentantii clusterelor aratandu-se interesati si de brevetele de inventii care au apartinut fostelor intreprinderi de stat.

Urmatoarea intalnire va avea loc vineri cu reprezentanti ai industriilor creative - publicitate, arhitectura, arte si antichitati, mestesugari, design, film, video si fotografie, software, publicistica.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#companii industrie aeronautica, #autoritate aviatie Romania, #industrie aviatie Romania, #lobby Romania EADS , #Companii avioane