Turkish Airlines scoate bani din piatra seaca. Zborurile catre Somalia, printre cele mai cautate

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 09:34
3197 citiri
Turkish Airlines scoate bani din piatra seaca. Zborurile catre Somalia, printre cele mai cautate
Foto: Tripadvisor

Alte companii aeriene refuza sa isi expuna aeronavele si pasagerii la un zbor intr-o tara devastata de razboiul civil, asa cum este Somalia, dar nu si Turkish Airlines.

Culmea este ca miscarea aparent lipsita de logica a dat si roade, dupa cum sustin reprezentantii companiei din Turcia, anunta Hurriyet Daily News.

"Somalia este una dintre cele mai profitabile destinatii ale noastre din intreaga lume", afirma Mustafa Ozkahraman, managerul sucursalei din Kenya a Turkish Airlines.

"Suntem singura companie internationala care zboara acolo. Prima si singura", lamureste acesta misterul din spatele succesului de pe aceasta piata atipica.

Interesul companiei pentru Africa a inceput sa se manifeste in urma cu 6 ani, cand deservea doar 14 destinatii de pe "continentul negru". Pana la sfarsitul acestui an, Turkish Airlines va acoperi 52 de rute cu plecare din Istanbul direct spre Africa, masura fiind justificata si de prabusirea profiturilor companiei pe piata din Turcia, dupa tulburarile politice care au survenit odata cu puciul esuat din vara anului trecut.

Pe piata africana, Turkish Airlines este cuncurata de Emirates, dar compania din Dubai opereaza doar 30 de curse, anul trecut anuland una dintre ele, ca urmare a conditiilor economice nesatisfacatoare.

Turcii se declara multumiti, insa. 10 procente din transportul de pasageri si marfuri sunt asigurate de legaturile cu Africa, iar compania se arata increzatoare in sansele de dezvoltare a acestei piete de un miliard de persoane.

In acelasi timp, statul turc, care detine si 49% din actiunile Turkish Airlines, a intensificat legaturile comerciale cu tarile africane, dar Ozkahraman sustine ca acest lucru nu a influentat direct strategia de dezvoltare a companiei pe piata din regiune.

"Multi cred ca legatura noastra cu Somalia nu are legatura cu afacerile. Dar, noi am facut un studiu de fezabilitate si am observat ca ruta se va dovedi profitabila in trermen scurt", explica directorul sucursalei Turkish Airlines din Nigeria.

Acesta nu a oferit cifre concrete depre profitul generat de zborurile spre Africa, dar rata de ocupare a avioanelor este in general de 70%, putin sub media globala de 80% raportata de transportator, iar pasagerii imbarcati spre Istanbul prefera sa isi continue ruta spre Europa sau spre alte destinatii din lumea intreaga cu aceeasi companie, ceea ce se dovedeste exrem de convenabil pentru un operator care anul trecut s-a confruntat cu o pierdere de peste 330 milioane de dolari, prima din ultimii 16 ani.

Este drept ca o parte din aceasta a fost generata si de achizitia a 210 avioane noi pe care compania asteapta sa le receptioneze in anii urmatori, dupa cum mentioneaza Mustafa Ozkahraman.

Mai mult, pentru zborurile de pe continentul african, Turkish Airlines a preferat sa nu se asocieze cu operatori locali, refuzand sa urmeze exemplul dat de Ethiopian Airlines, chestiune care a crescut intr-o oarecare masura increderea pasagerilor in conditiile in care aeroporturile din Africa nu se remarca prin sisteme de siguranta sau servicii care sa ofere un confort sporit.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#destinatii Africa, #zboruri Africa, #cursa Turcia Somalia, #Turkish Airlines , #Companii aeriene