Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scoala de Aviatie Civila va deveni societate pe actiuni

Scoala de Aviatie Civila va deveni societate pe actiuni


Scoala Superioara de Aviatie Civila va fi transformata in societate comerciala pe actiuni si va purta numele de Academia Regionala de Aviatie Civila, se arata intr-un proiect al MTI.

"Avand in vedere ca majoritatea activitatilor derulate de Scoala Superioara de Aviatie Civila sunt activitati de natura comerciala, pentru care exista concurenta in piata, finantarea de la bugetul de stat a Scolii nu mai este posibila in forma prevazuta de Ordonanta Guvernului nr. 15/1999, luand in considerare legislatia europeana in domeniul ajutorului de stat. (...)

Se propune regandirea modelului de organizare a Scolii, respectiv transformarea acesteia in societate comerciala pe actiuni, institutia publica urmand a se desfiinta la data inmatricularii la Registrul Oficiului Comertului a noii societati comerciale", se arata in nota de fundamentare a proiectului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Incepand cu anul 2010, MTI nu a mai aprobat serii noi de cursanti pentru formarea ca piloti care sa beneficieze de burse alocate de la bugetul de stat.

Propunerea vizeaza transformarea Scolii Superioare de Aviatie Civila in Academia Regionala de Aviatie Civila, denumire sub care de altfel este recunoscuta pe plan international.

Masura va permite instutiei sa participe la negocieri interne si internationale pentru castigarea de clienti, sa se dezvolte pe baza de programe de investitii finantate, inclusiv prin credite si sa atraga capital privat.

"Capitalul social initial al Academiei Regionale de Aviatie Civila se va constitui din preluarea activului patrimonial si a activelor aflate in prezent in administrarea Scolii Superioare de Aviatie Civila, precum si din participarea in numerar a unor operatori economici. In acest fel se va asigura o infuzie de capital in numerar absolut necesara pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii societatii, dupa desfiintarea institutiei publice", se precizeaza in document.

De asemenea, actul prevede posibilitatea ca statul sa finanteze in continuare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, programe de formare profesionala a personalului aeronautic, sub forma de burse alocate elevilor.

Scoala Superioara de Aviatie Civila beneficiaza de peste 2 milioane de lei de la stat pentru investitii

In anul 2012, Scoala Superioara de Aviatie Civila beneficiaza de alocatii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in cuantum de aproximativ 2.914.000 lei pentru investitii si de 5.650.000 lei pentru finantarea burselor pentru piloti.

"Preconizam ca in anul 2013 sumele alocate Academiei sub forma compensatiei pentru obligatia de serviciu public rezultata in urma incredintarii unui serviciu de interes economic general in baza Deciziei Comisiei 2012/21/UE nu vor depasi 2.500.000 lei. Aceasta poate sa scada prin eficientizarea activitatilor aferente serviciului de interes economic general, cu aproximativ 10% pe an. In ceea ce priveste fondurile alocate pentru burse consideram ca acestea pot fi mentinute la acelasi nivel in perioada 2013-2016", potrivit documentului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 6340 ori