Dubai construieste cel mai mare aeroport din lume

Vineri, 02 Februarie 2007, ora 02:07
2797 citiri

Peste 28 milioane de persoane au tranzitat, in 2006, prin Aeroportul international din Dubai, insa autoritatile din acest emirat au in vedere constructia unui nou aeroport care ar urma sa devina cel mai amre din lume, informeaza AFP.

Deja prima pista a viitorului 'Dubai World Central International Airport' (JXB) este deja vizibila, urmand ca la finele anului 2008, cand se preconizeaza incheierea lucrarilor, noul aeroport sa fie tranzitat de 120 milioane pasageri pe an. Noul aeroport va fi de asemenea si cel mai mare centru de transport aerian de marfa din lume cu o capacitate de 12 milioane tone pe an. Aeroportul este doar una din partile componente ale viitorului 'Dubai World Central' (DWC), un mega-proiect care pe o suprafata de 140 de kilometri patrati va regrupa un centru regional de transport aerian, precum si zone rezidentiale si comerciale.

Numai costul lucrarilor de infrastructura la noul aeroport este estimat la 33 miliarde dolari. Potrivit inginerului sef responsabil de acest proiect, Khalifa al-Zafine, intre 20.000 si 30.000 de muncitori vor lucra pe acest santier atunci cand proiect va junge in perioada de varf. Khalifa al-Zafine a refuzat insa sa precizeze in ce an se vor finaliza lucrarile.

Deocamdata nu se pune problema ca noul aeroport sa inlocuiasca actualul aeroport international din Dubai, apreciat drept cel mai modern din Orientul Mijlociu, situat la aproximativ 40 de kilometri nord-est de viitorul JXB. Beneficiind de o crestere economica sustinuta, emiratul Dubai va continua sa investeasca in extinderea actualului aeroport international, care la finele lui 2007 ar urma sa beneficieze de un al treilea terminal care sa-i permita sa gazduiasca aparatele gigant Airbus A-380 si astfel sa fie tranzitat de aproximativ 60 milioane pasageri la orizontul anului 2010. de altfel compania aeriana nationala din Dubai este cel mai mare client din lume pentru A-380 cu 43 de astfel de aparate comandate.

Anul trecut Dubaiul, unul din cele sapte emirate care formeaza federatia Emiratele Arabe Unite, a inregistrat o crestere a traficului de pasageri de 16 procente de la 24,7 milioane pasageri in 2005 la 28,7 milioane pasageri in 2006. Traficul aerian de marfa a crescut si el cu aproximativ sase procente de la 1,333 milioane tone in 2005 la 1,410 milioane tone in 2006. In doar 25 de ani acest mic port a devenit un important centru regional de afaceri si destinatie turistica, dotat cu o infrastructura de nivel mondial. La ora actuala, 113 companii aeriene asigura zboruri cu cu plecare din Dubai spre 160 de destinatii din intrega lume.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...