Companiile aeriene sunt in aer din cauza Brexitului. Vor sa stie din timp pe unde pot zbura

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 20:08
3060 citiri
Companiile aeriene sunt in aer din cauza Brexitului. Vor sa stie din timp pe unde pot zbura
Foto: CC0 Creative Commons

Companiile aeriene au nevoie pana cel tarziu in octombrie 2018 de o perspectiva clara a modului in care iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta aviatia, a afirmat miercuri Alexandre de Juniac, seful Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters.

"Brexitul nu este o veste buna pentru aviatie", care este un sector cheie, iar discutiile trebuie sa se realizeze rapid, le-a declarat jurnalistilor, la Taipei, seful IATA.

"Vindem bilete cu anticipatie de un an, programele sunt puse in functiune cu anticipatie de sase luni, deci cel tarziu in octombrie 2018 trebuie sa avem o perspectiva clara a ceea ce se va intampla", a explicat seful Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni.

Drepturile de zbor sunt in prezent administrate prin acorduri la nivelul UE si, deoarece nu este parte a Organizatiei Mondiale a Comertului, sectorul aviatiei nu are un aranjament continuu pentru a proteja zborurile, daca nu va exista o intelegere intre Marea Britanie si UE.

De asemenea, Juniac a avertizat Regatul Unit ca nu va fi un proces usor, deoarece unele tari ar putea dori sa restrictioneze accesul operatorilor sai aerieni.

"Le-am spus: 'Daca as fi in locul vostru, nu m-as simti foarte confortabil deoarece, daca as fi un tip din Germania sau Franta, as vedea ca firmele cu sediul in Marea Britanie au probleme'. Sincer, este bine pentru Air France KLM si Lufthansa sa vada daca easyJet are probleme cu accesul", a explicat seful IATA.

EasyJet a solicitat o licenta de operare in Austria pentru a continua sa zboare in UE dupa Brexit, in timp ce Wizz Air a solicitat o licenta in Regatul Unit.

"Simt ca autoritatile de la Londra sunt acum mai pragmatice si deschise la un acord sensibil", a adaugat Alexandre de Juniac.

IATA este o organizatie care reprezinta aproximativ 265 de companii aeriene din intreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#companii aeriene Brexit , #Companii aeriene