Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China ar putea subventiona companiile aeriene cu doua miliarde dolari

China ar putea subventiona companiile aeriene cu doua miliarde dolari
Guvernul chinez analizeaza posibilitatea injectarii unei sume de 16 miliarde yuani (doua miliarde dolari) in primele trei companii aeriene chineze, in ideea reducerii datoriilor si a diminuarii facturii de combustibil, potrivit unui articol publicat marti in cotidianul financiar 'Asian Wall Street Journal', citat de AP.

Citand o sursa din apropierea acestui dosar, 'Asian Wall Street Journal' sustine ca cele doua miliarde dolari ar urma sa fie investite in firmele mama ale companiilor Air China Ltd., China Eastern Airlines Corp. si China Southern Airlines Corp. Daca planul va fi aprobat, va fi vorba de cea mai importanta subventie de stat in industria aeriana chineza de dupa 2002, an in care guvernul de la Beijing a decis sa fuzioneze cele noua companii aeriene de stat existente la acea data in actualele trei mari grupuri.

Activitatea liniilor aeriene chineze este supusa unui nivel inalt de reglementare, care a redus insa capacitatea acestora de a face fata cresterii costurilor la combustibil si deciziilor guvernamentale de genul celei din 2002, cand marile companii aeriene au fost fortate sa fuzioneze cu companii mai mici care inregistrau constant pierderi. Autoritatile de la Beijing au incercat sa reduca povara cresterii preturilor la combustibil prin scumpirea biletelor pentru cursele aeriene interne, in luna septembrie 2006, si pentru cursele aeriene internationale, in luna urmatoare.

Potrivit datelor furnizate de Administratia Generala a Aviatiei Civile din China (CAAC), in perioada ianuarie-noiembrie 2006 profiturile combinate realizate de companiile aeriene chineze au trecut de noua miliarde yuani (1,1 miliarde dolari), ca urmare a majorarii preturilor la bilete. In schimb, din cauza majorarii preturilor la combustibil, pe primele sase luni ale acestui an aceleasi companii au inregistrat pierderi de 640 milioane yuani (82 milioane dolari).

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 760 ori