Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Airbus sustine ca sanctiunile americane impotriva avioanelor sale nu au o baza legala

Airbus sustine ca sanctiunile americane impotriva avioanelor sale nu au o baza legala


Constructorul european de avioane Airbus a declarat marti ca nu vede nicio baza legala pentru o eventuala decizie a SUA de a impune sanctiuni comerciale pentru o lista de produse din Uniunea Europeana, inclusiv pentru avioanele Airbus, transmite Reuters.

Luni seara, biroul lui Robert Lighthizer, reprezentantului Special pentru Comert (USTR) al presedintelui american, a publicat o lista de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul considera a fi subventii legale acordate de Uniunea Europeana pentru constructorul de avioane Airbus. Pe lista de produse USTR se afla atat aeronave comerciale sau subansamble ale acestora cat si produse lactate si vinuri.

"Nu vedem nicio baza legala pentru acest lucru. Airbus a luat masurile necesare pentru a se conforma cerintelor care vizeaza subventiile Airbus", a declarat purtatorul de cuvant de la Airbus, Rainer Ohler. Acesta a apreciat drept exagerata suma de 11 miliarde de dolari care potrivit autoritatilor americane reprezinta valoarea pagubelor provocate de subventiile acordate Airbus de UE. "Suma este exagerata si in orice caz va fi stabilita de Organizatia Mondiala a Comertului nu de SUA", a spus Ohler.

In paralel, o sursa din interiorul Comisiei Europene a declarat pentru Reuters ca Uniunea Europeana pregateste posibile masuri retaliatorii fata de subventiile acordate constructorului american Boeing.

Uniunea Europeana si SUA sunt implicate intr-o disputa comerciala care dureaza de peste un deceniu cu privire la subventionarea producatorilor de avioane Airbus si Boeing. Organizatia Mondiala a Comertului a decis ca ambele parti au acordat subventii in valoare de miliarde de dolari pentru a dobandi un avantaj pe piata si le-a cerut sa inceteze sa mai acorde subventii, in caz contrar urmand sa le sanctioneze.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2404 ori
Citeste mai multe despreSUA sanctiuni Airbus