Biografiile elitelor financiare: Richard Branson - cum sa faci primul milion in stil hippie

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 00:00
4458 citiri
Biografiile elitelor financiare: Richard Branson - cum sa faci primul milion in stil hippie
Foto: Wikimedia

Antreprenoriatul este o aventura in sine si nimeni nu ar putea dovedi mai bine acest lucru decat excentricul Richard Branson, omul al carui nume se regaseste intr-o multime de afaceri impodobite cu brandul creat de el: "Virgin".

Virgin Group este implicata in peste 200 de afaceri din diverse domenii, dar inceputul aventurii lui Branson este mult mai spectaculos, legandu-se direct de anii de inceput ai curentului rock in Marea Britanie, aminteste portalul Biography.

Rebel cu idei

Controversatul miliardar britanic s-a nascut pe 18 iulie 1950 in familia unui avocat din Surrey, Anglia si a unei stewardese.

Copilaria lui Branson a fost marcata de necazurile provocate la scoala de sindromul dislexiei cu care s-a confruntat pana tarziu. Dupa ce a schimbat mai multe scoli, Richard Branson a abandonat cursurile liceale la varsta de 16 ani.

In ciuda dificultatilor de a citi si a intelege, adolescentul a lansat pe piata chiar in acel an revista Student, scrisa de studenti si pentru acestia.

Branson a reusit sa acopere costurile editoriale ale primului tiraj de 50.000 de exemplare numai din publicitate, asa ca publicatia distribuita gratuit a beneficiat de o promovare uriasa in randul tinerilor.

La 19 ani, Branson era deja un nume in randul aspirantilor la celebritate din Londra, invartindu-se in cercurile muzicale ale vremii, printre aburi de alcool si droguri.

A fost momentul in care Branson s-a gandit ca o casa de inregistrari care sa primeasca comenzile direct prin posta ar ajuta revista sa se consolideze financiar.

Virgin Music a performat modest in primii ani, dar indeajuns pentru a-i permite rebelului Bransion sa isi deschida un magazin de muzica pe Oxford Street in Londra si apoi sa construiasca un studio de inregistrari.

Debut fulminant

I-a ratat pe Beatles, dar primul album produs de Virgin Music a dat tonul unei noi abordari in muzica.

"Tubullar Bells", single-ul de referinta din cariera lui Mike Oldfield a fost primul produs al studioului Virgin Music, iar piesa a fost un succes total, ramanand in topuri timp de 247 de saptamani (aproape 5 ani).

Folosindu-se de valva create in jurul succesului obtinut cu lansarea lui Oldfiel, Branson a profitat de sansa pentru a-si spori portofoliul de artisti: Sex Pistols, Culture Club, Rolling Stones si Genesis au semnat rand pe rand cu Virgin Music.

Dupa doar cativa ani de la lansare, afacerea lui Richard Branson figura in topul primelor 6 cele mai valoroase companii din industria muzicala.

Brand valoros

Din anii '80, ascensiunea lui Branson parea de neoprit. In 1980 punea bazele companiei de turism Voyager Group. I-au urmat linia aeriana Virgin Atlantic si lantul de magazine Virgin Megastores.

Dar, indepartarea lui Branson de prima lui afacere de succes avea sa creeze probleme in imperiul financiar pe care tanarul antreprenor il construia. In 1992, Virgin Music a fost vanduta catre EMI, dupa ce afacerea ameninta sa e prabuseasca.

Pentru Branson, despartirea de piatra de fundatie a imperiului sau financiar avea sa fie o adevarata lovitura. "Am plans dupa ce am semnat contractul cu EMI", a povestit miliardarul.

Dar, nu a insemnat si retragerea lui Branson in lumea muzicii, in 1993 lansand postul Virgin Radio si in 1996 casa de productie V2, o clona a primei sale afaceri de succes.

In 1999 a fost innobilat de regina Elisabeta a II-a cu titlul de "Sir" pentru merite deosebite in domeniul antreprenorial.

Dar aventura miliardarului britanic nu s-a oprit aici. Brandul Virgin a fost imprumutat contra unor parti din profit catre 200 de companii din 30 de state, incluzand Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Canada, Asia, Africa de Sud si mai multe state europene.

Branson s-a ocupat direct de lansarea unor noi firme Virgin din diverse domenii: feroviar, industria jocurilor de noroc, telecomunicatii sau turism spatial.

Ultima investitie, Virgin Galactic pare sa evolueze intr-un domeniu prea putin explorat, calatorii orbitale in jurul pamantului pentru cei bogati si faimosi.

Desi naveta care ar urma sa ii transporte pe turistii galactici ai lui Branson in spatiu este inca in faza de testare, suferind si un accident la una dintre lansari, numarul celor care si-au cumparat bilete depaseste deja 1.500 de persoane.

Ce a stat in spatele succesului unui om care se numara printre primii 10 cei mai bogati britanici cu o avere de peste 4,2 miliarde de dolari?

Ar fi mentionat in primul rand curajul si o atitudine care l-a facut pe Branson sa se expuna ca un personaj excentric care a doborat diverse recorduri in materie de sporturi extreme.

Nu ar trebui uitat insa faptul ca provine dintr-o familie in care tatal sau, avocat de profesie, l-a inspirat sa gaseasca cele mai convenabile moduri de a-si proteja averea de fiscul britanic, iar mama-stewardesa l-a facut sa vada ca exista mereu un nivel superior al serviciilor pe care o companie le poate oferi clientilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#miliardari celebri, #biografii miliardari, #richard branson, #avere Richard Branson , #Cifra afaceri