Muntii de cash din spatele gigantilor: Pe ce se duc banii companiilor

Marti, 13 Martie 2012, ora 12:59
2358 citiri
Muntii de cash din spatele gigantilor: Pe ce se duc banii companiilor

Companiile stau pe munti de bani cash, ceea ce le permite sa realizeze achizitii sau sa finanteze alte investitii.

Iata care sunt companiile care isi vor folosi banii cash pentru noi investitii in 2012, potrivit Business Insider.

Dell

Dell a acumulat numeroase lichiditati de-a lungul anilor prin vanzarea calculatoarelor, insa aceasta nu mai este de mult o companie pe crestere. Acum, Dell intreprinde servicii care ii aduc 30 de miliarde de dolari din venitul sau anual.

Excesul de numerar al companiei este folosit pentru investitii si rascumparari de actiuni. Dell si-a rascumparat 2,7 miliarde de dolari din propriile actiuni pe parcursul anului trecut.

Coca Cola

60% din veniturile companiei provin din afara SUA. Bauturile racoritoare ofera o marja operationala mai buna, insa sunt in scadere in statele americane. Coca Cola detine actiuni la Coca Cola Amatil, Coca Cola FEMSA si Coca Cola Hellenic.

Pe parcusul anului 2011, compania a investit 3,3 miliarde de dolari pe publicitate, a rascumparat actiuni in valoare de 4,3 miliarde de dolari si a platit dividende in valoare de 4,3 miliarde de dolari.

Intel

Cea mai mare parte a banilor provin din vanzarea chip-urilor pentru PC-uri, o afacere destul de profitabila. In 2011, Intel a platit 4,1 miliarde de dolari pe dividende si a cheltuit 8,7 miliarde de dolari pe achizitii, dintre care 6,7 miliarde de dolari pentru firma de software de securitate, McAfee.

Cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea ar putea sa creasca in 2012 cu 21% la 10 miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor companiei.

Marele dezavantaj in cazul Intel va fi ca pe viitor, oamenii vor migra de la PC-uri spre tablete si smartphone-uri.

Chevron

Compania a avut in 2011 un capital 27,4 miliarde de dolari. Activitatile de exploatare produc 41 de miliarde de dolari, iar 6,1 miliarde de dolari sunt pusi deoparte pentru dividende.

Avand in vedere ca preturile la petrol sunt in crestere, companiile multinationale de energie trebuie sa fie bine echipate pentru a transforma aceste prteuri intr-un flux mare de numerar. Preturile mari la petrol au "umflat" profiturile companiilor de petrol.

Tinand cont de faptul ca titeiul Brent se tranzactioneaza la 125 dolari/baril, Chevron ar putea sa inregistreze si anul acesta profituri record.

Apple

Compania are 67 miliarde de dolari clasificate ca fiind titluri de valoare negociabila pe termen lunga.

Vanzarile iPahone ar putea fi atat de mari incat soldul de numerar al Apple ar putea ajunge la 30 de miliarde de euro pe trimestru. Cu investitii de aproape 100 de miliarde de euro, suma este de aproape 20% din capitalizarea de piata a companiei.

Oracle

Oracle face numeroase achizitii pentru a-si extinde domeniul la servere si servicii de cloud. Oracle foloseste 1,9 miliarde de dolari pentru a cumpara Taleo, software bazat pe servicii cloud.

Investitiile mari facute inca din 2005 includ Sun Microsystems, BEA Systems, Siebel System si People Soft. CEO-ul companiei, Larry Ellison pledeaza pentru cresterea companiei prin fuziuni si achizitii, ceea ce ar putea reduce soldul in numerar. Insa, in cazul in care achizitiile sunt inteligente, noile societati achizitionate ar trebui sa consolideze in cele din urma pozitia Oracle.

Samsung

Gigantul sud-coreean vrea sa-si bata propriul record in materie de investitii, de la 37,4 miliarde de dolari anul trecut pluseaza, la 41,4 miliarde de dolari in 2012.

Investitiile de anul acesta vizeaza constructia de fabrici, activitati de cercetare-dezvoltare, angajari, fuziuni si achizitii.

De asemenea, aproximativ 22 miliarde de dolari, 80% din investitiile de capital, vor avea loc la Samsung Electronic, cea mai mare companie IT din lume dupa venituri, in principal pentru a creste capacitatea de cipuri de sistem si ecrane OLED.

Investitiile in cipuri precum procesoare si senzori folositi la smartphonuri, tablete si camere vor depasi pentru prima data cheltuielile destinate productiei de cipuri de memorie, urmand sa ajunga la 6,5 miliarde de dolari, cu circa 873 milioane de dolari peste investitiile in cipuri de memorie.

Investitiile in tehnologia OLED vor ajunge la 6,1 miliarde de dolari in 2012, iar restul fondurilor vor fi cheltuite pentru diviziile LCD, baterii reincarcabile si LED.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#companii lichiditati, #coca cola bani cash, #investitii dell, #investitii Oracle, #investitii lichide Apple, #investitii google, #investitii Samsung 2012 , #Cash flow