Gheorghe Piperea: Avem un curs valutar fals. Suntem undeva la 5 lei/euro

Marti, 06 Iulie 2010, ora 23:43
5370 citiri
Gheorghe Piperea: Avem un curs valutar fals. Suntem undeva la 5 lei/euro

"Parerea mea este ca avem un curs valutar fals. Suntem departe de cursul valutar real. Suntem undeva la 5 lei/euro. Acest curs valutar scazut are totusi si partea sa buna, fiindca sunt foarte multe credite, luate sau consolidate in euro. Pe moment, pare sa fie mai usoara sarcina celor care au de platit sume in euro, dar ganditi-va ce se va intampla in momentul in care cursul va scapa de sub control" a declarat avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Sunt analisti care declara ca masurile de austeritate ale guvernului, in ultima forma, risca sa demoleze economia. Cum comentati?

O masura trebuia sa se ia. Asta nu inseamana ca cele doua masuri luate, adica reducerea salariilor la bugetari si, respectiv majorarea TVA-ului, sunt cele mai bune masuri.

Dimpotriva, eu cred ca sunt cele mai nefaste masuri, dar macar sa existe niste masuri decat sa plutim asa intr-o situatie de confuzie.

Eu as spune ca, nu numai in economie vor fi probleme masive pe termen scurt, dar si in ceea ce priveste executia bugetara pentru ca, vedeti, cele doua masuri vor duce la contractarea si mai severa a consumului.

Pe de o parte, bugetul Romaniei este construit intr-o asemenea maniera in care 60% din venituri vin din  TVA si alte impozite indirecte.

In al doilea rand, consumul este cel care a tinut in viata economia Romaniei in ultimii 3-4 ani si, din cauza asta, sunt pe piata agenti economici foarte mari care, in lipsa unui consum care sa-si revina, pot sa aiba foarte mari probleme in ceea ce priveste existenta pe piata.

Ma gandesc acum la falimentele marilor retailisti, la falimentele marilor IFN-uri sau ale bancilor.

De exemplu, in retail nu am vazut decat varful iceberg-ului.

Am vazut cativa retailisti care au intrat in insolventa, sau dupa caz, chiar in faliment, dar nu am vazut adevaratele efecte ale falimentelor.

O sa le vedem probabil la toamna cand  vom vedea ca nimeni nu si-a mai cumparat bunuri de larg consum, electrotehnice, produse IT, televizoare, masini si eventual si nu s-a mai  dus in concediu.

Este Romania in topul tarilor cu cel mai mare TVA din UE?

La ora actuala, din pacate da. Mai sunt doar 3-4 tari care au TVA de 24%.

TVA de 5% pentru alimente. Un scenariu posibil in 2010 sau iese de tot din calcul?

TVA-ul de 5% pe alimente este o mare minciuna pentru ca la alimente nu s-a intamplat niciodata ca o reducere de TVA sa duca la reducerea preturilor.

Chiar daca TVA-ul de 5% pentru alimente pare sa fie un mare avantaj, in realitate producatorii si distribuitoriii fie adauga in mod abuziv propriile costuri, fie adauga costurile cu accize.

Este interesant de vazut ce efect va avea taxarea inversa la produse ca cereale, materii prime agricole, faina, fructe etc.

Aici exista un TVA doar la cumparare de catre cel care vinde si se aplica acel principiu al taxei inverse. Sa vedem ce efect va avea.

Aparent, s-ar putea sa aiba un efect benefic, insa la fel de bine s-ar putea sa aiba un efect contrar intrucat, unde exista taxare inversa, ai permisiunea sa compensezi TVA-ul pe care l-ai achitat cand ai cumparat.

Pe de alta parte,  compensarea aceasta intervine foarte tarziu, dupa ce s-a epuizat intregul ciclu economic, care inseamana cam 90 de zile.

Adica, s-ar putea ca acel 19% pe care il platesti cand iti cumperi materiile prime pentru a produce, sa cantareasca foarte mult in cash flow timp de 90 de zile, pana cand iti recuperezi TVA-ul din ceea ce ai vandut.

S-ar putea sa fie cu doua taisuri.

Leul s-a depreciat puternic in ultimele zile. Este nivelul real al monedei romanesti?

Nu. Parerea mea este ca avem un curs valutar fals.

Suntem departe de cursul valutar real.

Suntem undeva la 5 lei/euro.

El este mentinut prin masuri administrative ale BNR.

Acest curs valutar scazut are totusi si partea sa buna, fiindca sunt foarte multe credite, luate sau consolidate in euro.

Pe moment, pare sa fie mai usoara sarcina celor care au de platit sume in euro, dar ganditi-va ce se va intampla in momentul in care cursul va scapa de sub control.

Va exista un moment, si au existat voci in BNR care au spus ca acest curs poate sa ajunga si la 6 lei.

Daca ajunge la 6 lei, in decurs de 3-4 ani, ne putem obisnui cu ideea, dar daca se intampla acest lucru pana la sfarsitul anului, este catastrofa.

Trece leul de pragul de 4,5 lei/euro in urmatoarea perioada, asa cum au afirmat importante voci din piata bancara?

Cursul acesta depinde foarte mult de atitudinea BNR.

Daca lucrurile ar fi lasate sa evolueze in cursul lor normal, am ajunge la 4,5 lei in septembrie si poate la 5 lei in decembrie, dar asta cu conditia sa nu se intervina iarasi administrativ, pentru ca Banca Centrala are parghii, are o rezerva foarte mare valutara.

O economie in criza profunda poate avea o moneda puternica?

Mi se pare ca e un curs fals. Moneda nationala are in spate o economie care nu este restructurata, este plina de insolvente.

Insolventa nu mai este doar un fenoment de masa. Este ca o metastaza.

Toata lumea este in insolventa sau se pregateste sa intre in insolventa.

Nu ai cum sa vorbesti despre o moneda puternica intr-o astfel de economie. Mai ales, o economie care este dependenta de euro.

Ganditi-va la momentul 1 octombrie cand va trebui sa se recalculeze accizele fata de cursul euro/leu din 1 octombrie.

Atunci e momentul adevarului.

Daca cursul ramane la 4,2 - 4,3 lei/euro putem spune ca, cel putin pe termen scurt, avem o moneda stabila, nu neaparat si puternica.

Daca va ajunge intr-adevar la 4,5 , ma tem ca nu vom avea o moneda puternica.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#curs, #euro, #lei, #piperea, #valutar , #Cash flow