Scena politica, din nou in flacari dupa ruperea USL. Care este pulsul mediului de afaceri

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 13:25
2168 citiri
Scena politica, din nou in flacari dupa ruperea USL. Care este pulsul mediului de afaceri

Reprezentantii mediului de afaceri se arata ingrijorati de perspectivele acestui an, vulnerabil din cauza importantei sale politice. Principala dificultate a antreprenorilor romane finantarea afacerilor, iar in contextul unei piete de capital rudimentare, creditele bancare raman o solutie polulara pentru finantare.

"Sper ca anul 2014 sa fie unul bun, iar ceea ce fac politicienii sa nu aiba efect asupra mediului de afaceri", a declarat Forin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, pentru Business24, la mai putin de o zi dupa ruperea oficiala a Uniunii Social Liberale.

Potrivit datelor centralizate, marti, de Banca Nationala a Romaniei, soldul creditului neguvernamental acordat companiilor in luna ianuarie 2014 a crescut cu 1,2% fata de luna decembrie 2013, pana la nivelul de 51.334 milioane lei, respectiv de aproape 2% fata de ianuarie 2013.

La polul opus se afla volumul creditelor in valuta acordate de institutiile de credit, care a consemnat in ultimul an o scadere cu circa 8% in randul companiilor.

Insa acest lucru nu ii incurajeaza pe oamenii de afaceri, care percep aceasta evolutie ca pe o "problema a bancilor care incep sa realizeze ca au venituri de realizat si nu doar restructurari de facut".

Creditul bancar, sursa de finantare a companiilor?

Odata cu cresterea economica, din ce in ce mai multe companii vor reusi sa isi rezolve problemele si vor putea dezvolta cereri solvabile de credite, potrivit consultantului financiar Eugen Lascu.

"In continuare cred ca daca vorbim de facilitatile pe termen mediu si lung, companiile vor vrea sa mearga spre euro pentru ca este o moneda mai stabila si are o referinta mai buna. Dar pentru creditele pe termen scurt, optiunea de lei va fi din ce in ce mai raspandita in randul companiilor", a declarat Eugen Lascu pentru Business24.

Insa, potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, nu este de incredere nici moneda nationala, nici cea europeana.

"Nu este de incredere nici moneda nationala, nici moneda europeana. Oamenii de afaceri prefera sa nu mai faca investitii. Principala sursa de finantare a companiilor va fi autofinantarea", considera Lucretia Voinescu, vicepresedintele asociatiei de exportatori UGIR 1903.

Politica adusa de banca centrala, de stimulare a scaderii dobanzii, a facut ca rata de referinta sa scada si a indus mai departe o scadere si in rata din piata. Astfel, bancile folosesc procente mai atractive pentru creditele in lei, decat pentru cele in valuta. In opinia lui Lascu, asta inseamna ca daca BNR va duce mai departe aceasta politica si ea va fi sustinuta si de bancile comerciale, creditele in lei vor fi in continuare atractive.

Principalele obiective ale oamenilor de afaceri in 2014

Politica economica din ultimii 10 ani isi are ecoul si in strainatate, iar ceea ce parea a incuraja exportatori se dovedeste a nu fi real. Principalul obiectiv al oamenilor de afaceri in 2014 este sa supravietuiasca, este de parere vicepresedintele asociatiei de exportatori UGIR.

"Este ca si cum am vrea sa facem autostrada pe nisipuri miscatoare. Este o situatie atat de dramatica, incat cei care se joaca, se joaca cu viitorul lor. Se cumuleaza din pacate niste factori care mai tot timpul au fost tipati si din pacate nerezolvati si exista un moment in care eu prevad ca vom avea o economie foarte scazuta. Nu mai exista un control al concurentei neloiale, nu mai poate fi controlata fiscalitatea. Este un dezastru, iar perspectiva este chiar grava pentru urmatorii ani", afirma Lucretia Voinescu.

In calitate de consultant in zona de management strategic, Eugen Lascu lucreaza cu o serie de companii care la ora actuala au probleme. Potrivit acestuia, ceea ce este extrem de important pentru intreprinderi este sa isi incheie programul de restructurare.

"In perioada de avant, cele mai multe companii au facut multe investitii de tip real estate. In clipa in care economia a intrat in recesiune, acele credite luate pentru investitii au devenit niste poverii imense, iar multe companii au intrat in insolventa tocmai pentru ca nu au mai avut capacitatea de a-si mai servi aceste datorii", sustine Lascu.

De asemenea, trebuie sa isi faca niste programe de dezvoltare, astfel incat sa se indrepte spre optiuni de produse si segmente de piata noi.

"La ora actuala, cele mai multe companii au probleme din cauza pietei, iar cele care rezista si au performante in piata sunt acelea care au leadership cu adevarat, care inoveaza", concluzioneaza analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#afaceri companii, #afaceri 2014, #finantare companii, #credite bancare IMM , #Capital