Sapte multinationale, 'clonate' in Romania de o grupare internationala, cu prejudicii de milioane de euro

Vineri, 09 August 2013, ora 16:05
1803 citiri
Sapte multinationale, 'clonate' in Romania de o grupare internationala, cu prejudicii de milioane de euro

Doi suspecti au fost retinuti in urma perchezitiilor facute joi, in Capitala, intr-un dosar privind prejudicierea a sapte companii multinationale, cu sase milioane de dolari si trei milioane de euro, informeaza Politia Romana.

"In urma perchezitiilor efectuate, au fost descoperite si ridicate in vederea continuarii cercetarilor dispozitive tip token, pasapoarte si acte de identitate false, 12.000 de euro, documente ale unor companii off-shore utilizate in transferul sumelor de bani, telefoane mobile, unitati de calculator, documente si carduri bancare, facturi falsificate", se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2011 - 2013, gruparea ar fi prejudiciat sapte companii multinationale, cu sase milioane de dolari si trei milioane de euro, dupa ce au folosit acte de identitate false, documente privind infiintarea unor companii false, folosite la autoritatile elvetiene, israeliene, belgiene si romane, precum si dispozitive de tip token, folosite pentru accesarea mai multor conturi din Romania.

Politistii si procurorii au facut, joi, sase perchezitii, in urma carora au fost ridicate pasapoarte si acte de identitate false, 12.000 de euro, documente ale unor companii off-shore folosite in transferul sumelor de bani, telefoane mobile, unitati de calculator, carduri bancare si facturi false.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, suspectii aveau mai multe moduri de operare. Astfel, acestia se recomandau reprezentantilor firmelor inselate ca fiind patroni ai companiilor care detineau controlul activitatii comerciale si financiare asupra acestora si le cereau bani pentru investitii.

"Suspectii s-au recomandat in mod mincinos fata de reprezentantii partilor vatamate straine, ca fiind patroni, proprietari ai companiilor care detineau controlul activitatii comerciale si financiare asupra partilor vatamate, solicitandu-le - prin folosirea unor documente false (facturi, contracte etc.) - virarea unor sume importante de bani in conturile unor societati comerciale infiintate in Romania de catre suspecti in acest scop, cu motivarea 'efectuarii unor investitii'", a precizat Parchetul Capitalei.

De asemenea, suspectii si-au infiintat in Romania mai multe firme cu denumiri similare celor apartinand partilor vatamate si au contactand clientii acestora, spunand ca a fost schimbat contul bancar si trebuie sa vireze bani in noile conturi. Banii ajungeau astfel in conturile societatilor comerciale infiintate in Romania, au mai aratat anchetatorii.

O parte din bani au fost transferati de suspecti in conturile unor societati comerciale din strainatate de tip "offshore" si redirectionate ulterior in conturile unor persoane fizice si juridice din Israel.

Procurorii au colaborat in acest caz cu ofiteri de politie judiciara de la Directia de Investigare a Fraudelor si Serviciul de Investigare a Fraudelor Bucuresti, Serviciul Roman de Informatii si Directia de Operatiuni Speciale.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#inselaciune multinationale, #dosar prejudiciu multinationale, #infiintare companii false, #frauda multinationale , #Capital