Ratele in franci elvetieni, mult mai scumpe: Vechiul curs 3,1 lei, noul curs 3,6 lei

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 17:17
1884 citiri
Ratele in franci elvetieni, mult mai scumpe: Vechiul curs 3,1 lei, noul curs 3,6 lei

Cei care au contractat credite in franci elvetieni vor simti impactul aprecierii monedei elvetiene fata de leu abia peste doua luni, intrucat populatia abia acum incepe sa plateasca rata la noul curs de 3,6 lei pentru un franc elvetian, este de parere directorul de vanzari al OTP Bank, Gabriel Cretu.

"Nu cred ca se va manifesta acum efectul aprecierii, pentru ca francul a scazut cu 15% in ultima perioada, iar acum este prima luna in care se plateste rata cu un franc la 3,6 lei, fata de 3,1 lei. Nu cred ca va creste acum numarul celor care nu mai platesc.

O sa vedem dupa o luna sau doua, pentru ca poate o luna clientul mai face un efort, dar a doua luna spune ca mai bine renunt. Suntem pregatiti sa luam partea noastra de vina", a spus Gabriel Cretu.

Acesta a precizat ca, in acest moment, OTP Bank Romania ofera doua alternative celor care au credite luate in franci elvetieni.

"Pentru cei care nu mai vor sa continue in franci trecem la euro cu o dobanda ca si a francului, deci mica.

Si prin aceasta ne luam partea nostra de pierdere, pentru ca marja la euro este mai mare. Sau pentru clientii care au incredere si cred in revenirea francului avem programul de stop capital, adica nu mai platesc rata, ci doar dobanda, coroborata cu scaderea dobanzii pentru cazurile in care dobanda este mai mare decat o marja minima aceptabila, ceea ce duce la scaderi in rata de pana la 25%.

Ceea ce transforma francul in 2,9 -3 lei fata de cat este acum", a mentionat Cretu.

Potrivit acestuia, in momentul de fata refinantarea are efecte pozitive, pentru ca obliga bancile sa aiba costuri competitive, insa in unele cazuri clientii "alearga dupa cai verzi pe pereti" incercand sa castige un sfert de punct, dar cu anumite costuri ulterioare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#credit franci elvetieni, #apreciere franc elvetian, #rata credit, #dobada credit, #dobanda euro, #otp bank , #Capital