Puterea de cumparare in Capitala, aproape de media UE

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 13:52
1922 citiri
Puterea de cumparare in Capitala, aproape de media UE

Nord-Estul Romaniei continua sa fie una dintre cele mai sarace zone din UE, iar 7 regiuni romanesti se afla sub pragul de 75% din media europeana in privinta puterii de cumparare, insa Bucurestiul se plaseaza la peste 90%, locuitorii capitalei fiind de peste doua ori mai bogati decat restul tarii. 

Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor exprimat in puterea standard de cumparare (purchasing power standard, PPS) plaseaza nord-estul Romaniei pe penultimul loc in UE, cu 27% din media comunitara, singura regiune mai saraca fiind Severozapaden din Bulgaria, cu 26% din medie, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat si preluate de Mediafax.

Sase zone din Romania se regasesc printre cele mai sarace 20 de regiuni din UE, respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Centru. Totodata, sapte regiuni din Romania au un PIB pe locuitor echivalent cu mai putin de 75% din media UE, situatie intalnita si in Grecia, singura tara cu mai multe zone sub acest prag fiind Polonia, care este insa unul dintre cele mai mari state membre ca populatie si suprafata.

Pe ansamblu, Romania a avut in 2007 un PIB pe locuitor de 5.800 euro, iar indicatorul PPS (Purchasing Power Standard - stantardul puterii de cumparare) era de 10.400, reprezentand 41% din media UE.

Cea mai saraca regiune este Nord-Estul tarii, cu un PIB pe locuitor de 3.700 euro si o putere de cumparare 26% din medie, urmata de Sud-Vest Oltenia (4.500 euro, 32,7%), Sud-Est (4.700 euro, 33,8%), Sud-Muntenia (4.800 euro, 34,2%), Nord-Vest (5.600 euro, 40,2%), Centru (5.900 euro, 42,2%), Vest (6.700 euro, 48,2%) si, in final, zona Bucuresti-Ilfov, cu un PIB pe locuitor de 12.800 euro si o putere de cumparare de 92,2% din media UE.

Cea mai bogata zona din UE este centrul Londrei, care depaseste ca putere de cumparare de peste 3,3 ori media UE, urmata de Luxembourg, unde locuitorii pot consuma de 2,75 ori mai mult decat vecinii europeni. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#capitala, # putere, # de, # cumparare, # ue , #Capital