Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Primul parcaj subteran din Capitala va fi gata in doi ani de zile

Primul parcaj subteran din Capitala va fi gata in doi ani de zile

Prima parcare subterana din Capitala va fi gata peste doi ani de zile, iar nivelul tarifului pentru o ora de parcare in aceste locatii va fi un criteriu important in procesul de licitatie, a declarat, joi, primarul general al capitalei, Adriean Videanu.

Potrivit primarului general, tariful pentru o ora de parcare va fi un element important in stabilirea firmelor care vor construi parcarile subterane, iar Municipalitatea urmareste ca acest pret sa fie cat mai mic.

" Ne dorim ca tariful pentru parcarile subterane sa fie cat mai mic, iar acesta va fi unul din criteriile din cadrul licitatiei pentru desemnarea companiilor care vor investi", a explicat Adriean Videanu.

Primarul sustine ideea tarifarii pe ora, dand exemplu marile orase europene, " unde nu se lasa masina in parcare timp de opt ore". In acest fel primarul doreste sa creeze premisele necesare pentru ca bucurestenii sa foloseasca mijloacele de transport in comun.

Edilul a precizat ca, pana in acest moment, mai multi investitori din SUA, Marea Britanie, Franta, Israel, dar si din Romania si-au manifestat interesul de a investi in parcarile subterane din Capitala.

De asemenea, primarul general a declarat ca va sustine proiectul de hotarare al consilierilor municipali care prevede ridicarea masinilor parcate neregulamentar, mai ales ca, in prezent, in Capitala este " haos atat pe carosabil, cat si pe trotuar".

" Voi sustine acest proiect de hotarare, intrucat constat ca nu se mai poate circula nici macar pe trotuare", a conchis Videanu.

Municipalitatea va construi 22 de parcari, cu aproximativ 14.000 de locuri de parcare, pentru 20 dintre aceste spatii reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti estimand o investitie de peste 380 de milioane de euro, finantarea facandu-se prin parteneriate public-private. Indicatorii tehnico-economici pentru 14 din aceste parcaje subterane au fost aprobati in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti de la sfarsitul lunii august 2006, iar pentru celelate sase in sedinta de la inceputul lunii noiembrie, urmand ca, joi, sa fie supus aprobarii consilierilor municipali proiectul de hotarare privind demararea procedurilor de concesionare de lucrari publice pentru toate cele 20 de parcari subterane care vor fi construite in Bucuresti prin parteneriate public-private.

Potrivit hotararii aprobate cu o luna in urma, vor fi amenajate parcari in Piata Sala Palatului, cu o suprafata de 53.920 de metri patrati si 1.412 locuri de parcare, pe Soseaua Stefan cel Mare, la Perla ( 417 locuri pentru masini si 25 pentru motociclete) si Aleea Circului (250 de locuri), cat si in Piata Alba Iulia, unde vor putea fi parcate 1.420 de masini, pe o suprafata totala de 9.500 de metri patrati.

Municipalitatea a decis ca pe B-dul Barbu Vacarescu, langa Circul Globus, va fi construita o parcare de 290 de locuri, la Gara Baneasa o parcare de 140 de locuri, pe Str. Walter Maracineanu, va fi amenajata o parcare cu 281 de locuri, iar in Parcul Herastrau, la Pavilioanele H, un parcaj subteran pentru 468 de masini.

De asemenea, vor mai fi amenajate alte sase parcari in Piata Sudului (964 de locuri), in Piata Hurmuzachi (843 de locuri), in Piata Obor (1.530 de locuri), in fata restaurantului Pescarus (123 de locuri), in Piata Amzei (108 locuri) si in Piata Dorobanti (186 de locuri).

Cele sase parcari ai caror indicatori tehnico-economici au fost aprobati in luna august vor fi construite in zonele Piata Universitatii, Piata Presei Libere, Piata Domenii, PiataA Charles de Gaulle, Bulevardul Magheru si Strada Edgar Quinet, totalul investitiei fiind de aproximativ 190 de milioane de euro.

Potrivit datelor din Hotararea CGMB in cele sase parcari vor exista 3844 de locuri de parcare, dintre care1.633 vor fi construite in parcajul subteran de la Piata Presei Libere, 831 vor fi situate in Piata Charlles de Gaulle, 450 pe Bulevardul Magheru, 380 in parcajul subteran de pe strada Edgar Quinet, 300 de locuri de parcare vor fi in parcajul subteran de la Piata Universitatii, iar alte 188 de locuri de parcare vor fi gazduite de parcarea de la Piata Domenii.

Cea mai mare parcare subterana, cea de la Piata Presei Libere, va fi construita pe trei niveluri, in 30 de luni de la data inceperii lucrarilor, va avea o suprafata de 59.940 de metri patrati si va necesita o investitie de 45,4 milioane euro.

Parcajul subteran de la Piata Universitatii va fi construit in doi ani, se va intinde pe o suprafata de 10.500 de metri patrati, va avea trei niveluri, iar pe langa cele 300 de locuri de parcare pentru masini va fi dotat si cu 25 de locuri pentru motociclete. De asemenea, motociclistii vor mai beneficia de alte 25 de locuri de parcare si in parajul de la Piata Domenii.

Licitatia pentru proiectarea celorA 20 de parcari a fost castigata de firmele SC Search Corporation SRL, SC Eurometudes SA, SC Metroul SA, Romair Consulting, Proiect Bucuresti si firma Romproiect.

Potrivit edilului sef, Adriean Videanu,A lucrarile vor incepe mai intai la parcajul subteran situat la Piata Garii de Nord. Conform proiectului municipalitatii, parcarea va fi amplasata pe trei niveluri, va avea 2000 de locuri de parcare, valoarea investitiilor ridicandu-se la peste 22,9 milioane de euro. Parcarea va fi terminata in doi ani de la inceperea lucrarilor.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1371 ori