Nita: Speram sa aducem in tara capitalul romanesc care s-a dus in off-shore-uri

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 14:51
1386 citiri
Nita: Speram sa aducem in tara capitalul romanesc care s-a dus in off-shore-uri

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comert si Mediu de Afaceri (MIMMCMA) vrea sa aduca in Romania holdingurile cu capital romanesc inregistrate in off-shore-uri, prin elaborarea unui proiect care reglementeaza acest tip de structuri.

Proiectul de lege, prezentat miercuri de ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, si lansat spre dezbatere publica, stabileste regimul juridic si fiscal al holdingului, precum si cadrul general de functionare a relatiilor dintre holding, filialele sale si grupul societar, definit ca ansamblul format din holding si filiale. 

"Legea va aduce discutii mai ales la Ministerul de Finante. Prin aceasta lege speram sa aducem in tara capitalul romanesc care s-a dus in off-shore-uri. In plus, in prezent in tara noastra exista circa 100 de grupuri de firme, care reprezinta potentiale holdinguri romanesti", a declarat Nita intr-o conferinta de presa.

Proiectul de act normativ stabileste si o serie de prevederi fiscale, grupul de firme urmand sa fie tratat, din acest punct de vedere, drept o entitate economica unica, a carei activitate este integrata. Astfel, impozitul pe profit se aplica asupra rezultatului financiar consolidat, prin insumarea rezultatelor financiare individuale ale societatilor membre si nu asupra rezultatului financiar realizat de fiecare firma in parte.

De asemenea, pierderile firmelor din grup nu sunt reportabile in urmatorul exercitiu fiscal la nivel individual sau la nivel consolidat, in masura in care sunt consumate prin consolidare, in cadrul unui exercitiu fiscal.

Impozitul pe profitul obtinut prin consolidare se va datora, respectiv se va plati, de catre firmele grupului, in cote proportionale, stabilite de holding prin raportare la rezultatul financiar al fiecareia dintre ele.

Mai mult, tranzactiile realizate intre membrii aceluiasi grup de societati nu atrag aplicarea taxei pe valoare adaugata, iar TVA de recuperat de catre o firma din grup se poate compensa cu TVA de platit de catre o alta firma din grup.

 

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#capital, #holding, #imm, #lege, #ministru, #nita, #off, #shore , #Capital