Ghetea: Bancile cer BNR sa scada perioada de provizionare la creditele indoielnice sau in pierdere

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 14:05
1390 citiri
Ghetea: Bancile cer BNR sa scada perioada de provizionare la creditele indoielnice sau in pierdere

Bancile au cerut bancii centrale reducerea perioadei de provizionare la creditele clasificate ca indoielnice sau in pierdere, la scurt timp dupa ce acestea au fost restructurate si si-au imbunatatit astfel calitatea, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, precizeaza NewsIn.

In prezent bancile sunt obligate sa constituie provizioane pe toata perioada de creditare, in conditiile in care trebuie sa pastreze creditul in aceeasi clasa de risc, chiar daca acesta a fost restructurat, a explicat seful ARB.

"Suntem intr-un impas in ce priveste reglementarile actuale pentru provizioane. Una dintre cele mai delicate solicitari pe care am facut-o bancii centrale se leaga de problema provizioanelor versus restructurarea creditelor", a spus Ghetea.

El a mentionat ca, respectand standardele romanesti de contabilitate, bancile fac provizioane pentru a acoperi in proportie de 100% imprumuturile ce au ajuns in clasele de risc indoielnice sau pierdere, iar bancherii cer astfel bancii centrale alinierea la standardele internationale de contabilitate (IFRS), prin care bancile pot scoate creditul respectiv din clasele de risc mentionate.

"Acum doi ani era aproape rusinos sa reesalonezi si mai bine executai silit. N-as vrea ca prin situatia actuala, care duce la restructurarea creditelor, pe care o facem voluntar, lichiditatea bancilor sa scada, profitabilitatea sa se reduca si astfel sa ataci capitalul, fondurile proprii, toti indicatorii bancii deteriorandu-se", a precizat presedintele ARB.

Seful ARB a mentionat ca asociatia este in discutii pe aceasta tema cu banca centrala, subiect abordat si in discutiile cu Banca Mondiala.

"Speram ca problema sa fie transata in scurt timp, pentru ca nu putem merge in acelasi timp pe ideea ca ajutam clientii, dar sa si cream probleme de acest tip", a mai spus Ghetea.

Potrivit ultimelor date ale BNR, provizioanele constituite de bancile din Romania au ajuns in august la 12,85 miliarde lei (3 miliarde euro), in crestere cu 69,4% de la inceputul acestui an.

Aproximativ 85,5% din valoarea provizioanelor, respectiv 10,99 miliarde lei (2,6 miliarde euro), erau constituite pentru creditele clasificate ca pierdere, acumuland restante care depasesc 90 de zile. Provizioanele pentru creditele clasificate ca indoielnice insumau 511,7 milioane lei (121,2 milioane euro) la finalul lui august.

Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe
Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe
India, Mexic și China sunt țările care au primit în 2023 cele mai multe fonduri din străinătate, sub forma remitențelor trimise acasă de diaspora acestor țări. Remitențele primite de...
Care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale mașinilor. Topul întocmit în urma răspunsurilor mecanicilor auto
Care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale mașinilor. Topul întocmit în urma răspunsurilor mecanicilor auto
Peste 17.000 de ateliere auto și mecanici au participat la un sondaj major, care a evidențiat principalele motive pentru care mașinile vizitează cel mai des service-urile. În domeniul...
#ghetea, #banci, #bnr, #credite , #Capital

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  3. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  4. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  5. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  6. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  7. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  8. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție
  9. Metoda necunoscută de majoritatea șoferilor prin care putem identifica vârsta reală a unei mașini și eventualele accidente suferite
  10. Care este cea mai falsificată bancnotă din România. Avertismentul BNR