Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Detinatorii a 5% din capital pot cere directorilor despagubiri in contul firmei

Detinatorii a 5% din capital pot cere directorilor despagubiri in contul firmei
Actionarii care detin individual sau impreuna cel putin 5% din capitalul social al unei companii vor putea solicita in instanta, in contul firmei, despagubiri de la conducerea acesteia, in cazul in care considera ca actiunile conducerii au prejudiciat societatea.Prevederea este inclusa in modificarile Legii 31/1990 privind societatile comerciale, care intra in vigoare vineri, 1 decembrie.
Actul normativ stabileste ca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) are dreptul sa initieze actiuni in raspundere impotriva fondatorilor, administratorilor, directorilor, respectiv a membrilor directoratului si Consiliului de Supraveghere, precum si a cenzorilor sau auditorilor financiari, daca se considera ca acestia au provocat daune societatii, prin incalcarea indatoririlor lor.

In cazul in care AGA nu ia o astfel de decizie, actionarii cu o participatie de cel putin 5% pot introduce in justitie actiuni in despagubiri, in nume propriu si in contul companiei, impotriva reprezentantilor mentionati ai firmei.

Varianta actuala a Legii 31/1990 stabileste ca, in cazul in care administratorul sau directorii incheie acte juridice care prejudiciaza societatea, iar societatea, din cauza pozitiei detinute de acestia, nu actioneaza in vederea recuperarii prejudiciului, oricare dintre actionarii minoritari are dreptul sa introduca o actiune in numele societatii, in scopul recuperarii prejudiciului respectiv.

Aceasta prevedere este abrogata prin noua lege.

Noile reglementari stipuleaza ca persoanele care deschid o actiune in despagubiri o fac in nume propriu, dar in contul societatii, si trebuie sa fi avut deja calitatea de actionar la data la care a fost dezbatut in cadrul AGA problema introducerii actiunii in raspundere.

Actionarii vor lua aceasta decizie daca AGA nu introduce actiunea in raspundere si nici nu da curs propunerii unuia sau mai multor actionari de a initia o asemenea actiune.

Cheltuielile de judecata vor fi suportate de actionarii care introduc actiunea, iar, in caz de admitere, acestia au dreptul la rambursarea sumelor din partea societatii.

AGA poate lua o hotarare referitoare la raspunderea persoanelor mentionate chiar daca aceasta problema nu figureaza pe ordinea de zi, atunci cand decide cu privire la situatia financiara anuala.

Daca AGA hotaraste sa porneasca o actiune contra administratorilor, a membrilor directoratului sau ai Consiliului de Supraveghere, mandatul acestora inceteaza si vor fi inlocuiti.

In situatia in care actiunea este indreptata impotriva directorilor, acestia sunt suspendati din functie pana la ramanerea irevocabila a hotararii.

Actiunea in raspundere impotriva membrilor directoratului poate fi exercitata si de catre Consiliul de Supraveghere.

O alta prevedere a actului normativ mentioneaza ca administratorii pot fi revocati oricand de catre AGA, iar directorii pot fi schimbati de consiliul de administratie.

Daca revocarea are loc fara o cauza justa, persoanele mentionate sunt indreptatite la plata unor daune interese.

Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 973 ori