Deprecierea leului nu le-a adus profit exportatorilor

Luni, 30 Martie 2009, ora 10:10
1412 citiri
Deprecierea leului nu le-a adus profit exportatorilor

Firmele mijlocii cu activitate de export trebuie sa apeleze la instrumente derivate pe piata de capital, pentru a limita riscurile la care sunt expuse din evolutia cursului valutar, sustin reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

 

 


"In trecut, oamenii de afaceri au acuzat Banca Nationala a Romaniei ca mentinea artificial un curs care omora exportatorii. Acum, cand un euro a ajuns la 4,3 lei, nu mai exista exporturi si, astfel, nu mai pot fi inregistrate mari profituri", a afirmat Cristian Parvan, secretar general al AOAR.

 Astfel, castigul rezultat din diferenta de curs valutar leu-euro nu ii avantajeaza pe exportatori, intrucat comenzile au scazut drastic, in special in zona euro. "Deprecierea monedei nationale ar fi trebuit sa aduca castig exportatorilor romani, insa comenzile au cazut si nu au avut motive sa se bucure", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR).

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#depreciere, #leu, #exporturi, #piata de capital, #curs valutar, #exportatori , #Capital