Companiile cu capital privat nu se ingramadesc sa iasa pe bursa

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 08:32
1777 citiri
Companiile cu capital privat nu se ingramadesc sa iasa pe bursa

Recordul atins de lansarea ofertei publice a companiei Alibaba si listarea la bursa din New York a reprezentat un soc pentru Wall Street. Cu toate acestea, companiile finantate pe capital de risc nu se ingramadesc sa urmeze exemplul dat de chinezi.

Iar numarul lor, cel putin in Statele Unite, nu este deloc redus, ba chiar se indreapta spre o alta performanta, 49 de firme fiind evaluate la sume ce depasesc in fiecare caz pragul de un miliard de dolari. O cifra sensibil mai mare decat cea inregistrata la sfarsitul lui 2013, cand doar 28 de firme depasisera acest prag. O diferenta majora si fata de perioada de boom a anilor 2000, cand doar 10 astfel de companii beneficiau exclusiv de finantari venture, observa Wall Street Journal.

Fara presiune

Dintre companiile care nu se grabesc inca sa deschida portile actionariatului public, AppDynamics din San Francisco a reusit sa treaca pragul de un miliard de dolari in cotatia de piata din iulie anul acesta, vanzand o parte din actiunile fondatorilor catre investitori privati pentru 70 de milioane de dolari.

Jyoti Bansal, fondator si director executiv al companiei, sustine ca nu simte nicio presiune din partea investitorilor care au pavat drumul spre succes al firmei sale in a-si retrage banii. "Nu exista o nevoie de lichiditati in acest moment. Cat timp veniturile sunt in crestere, toata lumea este multumita cu asteptarea momentului oportun", sustine Bansal.

In fapt, febrilitatea resimtita in randul fondurilor de investitii si al segmentului Startup arata o disponibilitate a investitorilor de a pompa in continuare capital de risc in firme, fapt ce permite multor companii, chiar si cu o pozitie bine consolidata, sa amane pentru un timp cheltuielile presupuse de listarea pe bursa.

In schimb, pentru jucatorii la bursa se intrevede o scadere drastica a sanselor de a-si plasa curand banii in investitii care se arata promitatoare.

Partea leului se disputa pe piete private

Pentru investitorii individuali inseamna de fapt pierderea unor oportunitati imense de a-si spori investitia. "Din ce in ce mai multe tranzactii cu parti sociale din aceste firme se desfasoara exclusiv pe piete private. Daca ai acces la astfel de afaceri, ajungi la partea leului din profit", explica Scott Kupor, manager partener la Andreessen Horowitz.

Doar 7 mari companii private de peste un miliard de dolari au fost listate anul acesta la bursa, urmand acelasi trend din ultimii ani. Acest lucru nu inseamna insa ca nu exista un numar mare de listari pe bursa din partea altor companii. In prima jumatate a acestui an, nivelul tranzactiilor pe bursele americane s-a apropiat de perioada de boom din 2000, insa marile companii cu capital privat raman inca in expectativa.

Piata privata se aglomereaza

Strictetea regulamentului de functionare al pietelor publice devine din ce in ce mai neatractiva pentru multe companii. Acest lucru impinge si marii investitori catre pietele private. Iar nivelul tranzactiilor derulate aici arata si la cat se ridica partea leului sau, daca vreti, a rechinilor: 15,59 miliarde introduse de investitori in diverse companii in cursul primelor sase luni ale acestui an. In 2013, intreg volumul tranzactiilor din pietele private a fost de 28,43 miliarde.

Insa pomparea acestor sume in bugetele unor firme cu capital privat nu face decat sa grabeasca iesirea acestora pe piata publica. In caz contrar, o amanare continua poate bloca recuperarea sumelor investite si a profitului presupus de finantarile cu capital de risc. Li s-a intamplat deja investitorilor de la Zynga, care in momentul listarii pe bursa au vandut in pierdere cu 4 dolari/actiune, iar in acest moment actiunile companiei sunt cotate la 3 dolari, mult sub suma 14 dolari, evaluata inainte de lansarea ofertei publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#finantare capital de risc, #firme cu capital privat, #listare bursa, #piete private, #nivel piete private , #Capital